it´s too late to be late again

Články



Tiddlywiki v prostředí Clouds


Používáte nějaké Clouds služby? Možná vás osloví i následující téma.

O webovém projektu na bázi wiki jsem už několik článků napsal. Tiddlywiki považuji za malý zázrak, který se velmi pomalu prosazuje v praxi. Pro mne je to trochu osobní záležitost, několik verzí jsem lokalizoval do češtiny a provozuji i webovou podporu pod názvem O Tiddlywiki. Má bývalá třída na této platformě realizovala několik let svůj web a vcelku velmi pohodově.

Malé připomenutí: celý web je v jednom souboru, pohání jej poměrně velký javascriptový stroj (rovněž je součástí souboru) a uživatel pracuje s jednoduchými značkami na úrovni lomítek, hvězdiček, apod. Celý manuál je v uvedené české podpoře, je opravdu jednoduchý. Stránka se stáhne a hned ji lze používat. Poměrně neobratné je umisťování na server, protože jde o FTP přenos nebo o nahrávání přes webové rozhraní v prohlížeči.

Nyní dochází k velkému posunu díky clouds. Nedávno jsem četl článek o propojení Tiddlywiki a Dropboxu a říkám si: jak to, že mne to nenapadlo dříve? Vždyť je to tak jednoduché. Tiddlywiki občas používám pro systematizaci materiálů a rychlé záznamy, nosím jej na flash disku. Dropbox je jednodušší a rychlejší, synchronizuje, navíc s ním pracuji docela dlouho. Podmínkou je připojení na Internet, ale pro výuku ve škole jde o zajímavější řešení než prezentace z office aplikací, které mi stejně nevyhovují. Tento způsob propojení je jakýsi hybrid mezi webem a online službou.

V případě, že vás Tiddlywiki zaujme, je na tomto webu řada článků, které se drží postupného vývoje. A hlavně česká verze. Pro Tiddlywiki jsem vytvořil i e-learningový kurz v Moodle, který není moderovaný. Prostředí je vhodné také pro výuku wiki ve školách, děti baví a má rychlou odezvu. Pokud se s ním žáci naučí pracovat, mají výborný nástroj pro společné projekty.

21-10-2012

Na Timovi
Ve světě