it´s too late to be late again

Články



Makroekonomie bez předchozích znalostí


Autor: August Swanenberg
Vydal: BizBooks, 2012

Makroekonomie bez předchozích znalostí Makroekonomové jsou zvláštní bytosti, z kterých nemusí vypadávat ohromující čísla, ale spíše filozofické úvahy. Globální pohled na historii společně s vývojem i odhadem ekonomiky má velké kouzlo. Z minulých období čerpá velké množství událostí, zejména z období krizí. Současnost se opírá jednak o statistiku, se kterou se velmi obtížně diskutuje, a dále o politickou situaci, jež nabízí prostor pro různé spekulace. I z knihy je cítit potřeba jisté vyváženosti.
Publikace prezentuje komplexní pohled na rozvoj ekonomie formou definic pojmů a velké množství příkladů z historie v Evropě a USA. Je určena pro vstup do problematiky a nabízí poměrně zjednodušený přístup. Definované pojmy jsou nezbytným minimem, i když jich málo není, často se jedná o termíny známé z běžných médií. Autor se velmi dobře vyrovnal i s celkovou strukturou a návazností jednotlivých kapitol, proto se také kniha dobře čte.

Obsahuje velké množství grafů, které jsou v textech vysvětleny. A také několik vzorců. Ty nemají příliš společného s matematikou, spíše jde o souhrnný pohled. Ještě poznámka ke grafům, názornost skvělá, tiskové zpracování mizerné. U obrázků občas chybí diakritika, což vypadá na špatné kódování.
Jinak se ale jedná o velmi hezky sepsanou knihu, která vám usnadní orientaci v projevech mnoha ekonomů a politiků. Jejich názory jsou někdy racionální, jindy spekulativní. A hledat hranici mezi ekonomickým pohledem a politikou je dost obtížné.
>>>>>

01-11-2012

Na Timovi
Ve světě