it´s too late to be late again

Články



Carl Zeiss Tessar Len nebo iSight?


Lehké srovnání dvou fotomobilních technologií aneb Nokia N8 vs. iPod Touch.

Hned v úvodu je třeba vysvětlit neporovnatelnost pojmů v názvu článku. U Nokie jde o hardwarové prvky a optiku, u iPodu Touch 5. generace se jedná o komplexní řešení, přičemž Apple běžnému uživateli příliš technických informací neposkytuje.

Focení mobilem? Jednoznačně vítězí pohodlnost, dostupnost, a dále jde o fotografie v technické kvalitě na úrovni kompaktů. O fotografování s Nokií jsem už několik článků napsal, mobil Nokia N8 používám stále a považuji jej za velmi kvalitní. Asi jediná nevýhoda je v přípravě na nový snímek, telefonu by prospělo propracovanější automatizování postupů. Po exponování je totiž nutné se do režimu fotografování vracet ručně. Ale 12 MPx snímač s nadstandardními rozměry pracuje dobře a snímky nejsou špatné (viz můj Flickr). Nokia Lumia s WP 7.5 na N8 stále nemá, uvidíme, co na to WP 8 s PureView.

Nově jsem začal používat fotoaparát s technologií iSight, který je zabudován do nejnovějšího iPodu Touch. Ten má údajně (kromě rozlišení) stejné parametry jako iPhone 4S s lepší světelností objektivu. V rozlišení 5 MPx jsem očekával horší výstupy, ale není tomu tak. Pokud jde o fotografie bez dalších úprav, jsou výsledky srovnatelné s Nokií. Rozdíl je především v dalších postupech. Komprese u obou přístrojů je znatelná a jako zdroj pro další práci jsou snímky z Nokie určitě vhodnější. Nejvíce bodů sklízí iSight v rychlosti. Okamžitě po vyfocení je iPod připraven na nový snímek a dokonce i při použití HDR, což je softwarově náročnější proces, je možné fotit do dvou sekund.

Applovský produkt také jasně vede v napojení na sociální sítě, což funguje přímo nebo v aplikacích třetích stran. Nokia N8 k tomu předurčena původně nebyla a ani doplňující programy to příliš nevylepšují. Prakticky jediná vhodná aplikace je Flickr Up, jinak žádná sláva. U Nokie jsou k dispozici běžné režimy (například velmi kvalitní makro). iSight nic takového nenabízí, ale zároveň se chová jako automatický režim, který je v různých situacích opravdu skvělý.

Pokud bych měl dojít k závěru, fotografování s Nokií mne ale baví víc. S iPodem je pohodlnější a nabízí flexibilnější využití. Obzvlášť při zapojení Fotostreamu a propojení s tabletem, kde se úpravy dělají lépe. Také je výrazně rychlejší. Ale optika Carl Zeiss je bezkonkurenční a při srovnání surových fotografií Nokia stále vítězí.

03-03-2013

Na Timovi
Ve světě