it´s too late to be late again

Články



Dělá Apple svět okolo nás hezčí?


Provokativní název článku, že? Jenže ono na tom něco je.

Podivnost článku je dána tím, že jeho autor má velký respekt k Open Source, neřeší, jestli právě dělá na Linuxu nebo Windows a je zastáncem myšlenky, že počítačová gramotnost musí vycházet z nezávislosti na operačním systému.

První zařízení od společnosti Apple jsem měl v rukou někdy na jaře roku 2009. Šlo o iPod Touch 2. generace, u kterého se dařilo aktualizovat operační systém až do verze 4.1. Používal jsem ho do letošních vánoc, kdy jsem jej vyměnil za nejnovější model. Skok je to opravdu velký: solidní fotoaparát a kamera iSight, bezproblémová komunikace přes Skype a FaceTime, synchronizace s iPadem přes iClouds a Fotostream a aplikace třetích stran, které propojují různá online prostředí.

Jablíčko

Před rokem se mi dostal do rukou iPad a má dosavadní kritika populismu tohoto zařízení skončila. Kromě uživatelsky hodně dotaženého přístroje jde o zajímavý rozhled na vizionářské křižovatce. Názor ano/ne se změnil na rozhodování, který tablet bude vhodnější. Používám jej docela intenzivně a poměr mezi konzumací a prací je na něm vcelku vyvážený. Letos jsem se s iPadem setkal i ve velmi specifickém prostředí. Jde o individuální výuku a nestandardní podmínky, tablet má v podobných situacích zajímavou přidanou hodnotu.

Zároveň se ale objevuje otázka, proč jsou produkty Apple u nás docela populární, když jsou vyloženě "nečeské"? Moje chuť do různých prostředí šťourat a hledat vlastní řešení vzala za své, je to dokonalý protipól k linuxovým platformám. Velmi problematická jsou připojení k dalším zařízením. Příkladem je konektor lightning a redukce, která je neskutečně drahá. Otázkou je, proč? Jde o technologii opravdu tak náročnou, nebo jen o byznys? Ale nakonec si člověk doplňkové prvky stejně pořídí, jenom je vnímá jinak.

Diskutabilní téma je prostředí iTunes. Hodně netypické vzhledem k jiným programům, vyžadující zvyklostní kompromis, přesto je používám jako přehrávač hudby nejčastěji. Každý upgrade mi připadá jako rozsévač nových komplikací, ale ono vlastně všechno funguje správně. Navíc jde o zajímavý katalog obrovského množství aplikací, který je živý a vyhledávat ty, které jsou zdarma, je docela zábavné.

Nakonec jsem si nechal knihu Steve Jobs od Waltera Isaacsona. Výborně sestavený životní cestopis musí každého čtenáře chytit, je to příběh o zajímavém osudu v reálném světě applovských hraček.

09-04-2013

Na Timovi
Ve světě