it´s too late to be late again

Články



Chytrák Tim a změna designu


Po dvou letech provozu webu Chytrák Tim jsem se rozhodl ke změně designu. Co mne k tomu vedlo?

Původní vzhled Chytráka Tima

Je to typický vývoj, kdy jsem ztratil zalíbení v obrázkovém záhlaví včetně loga a ještě více využil textových možností. Samozřejmě je i tato verze založena na spolupráci XHTML a CSS. Web je ve formátu PHP a využívá databázi MySQL.
Barevné ladění jsem nechal v původním stavu. Kontrast mám dostatečně ověřený, kombinace barev je vhodná (což je samozřejmě můj subjektivní názor), drobné doplnění dalšími barvami se objevuje pouze v boxech a jejich obsahu. Přestože dnešní prohlížeče nemají s barvami prakticky žádný problém, už z principu jsem zůstal věrný tzv. bezpečným barvám.
Jednotlivé odkazy zůstaly stejné, jejich obsah se tématicky nezměnil, pouze byl aktualizován. Trochu více jsem zdůraznil původní záměr Chytráka Tima – oblast webdesignu a tvorby webových stránek. Přece jenom jde o téma natolik otevřené a tvůrčí, že je škoda od něj ustupovat. Navíc je i v anglické verzi (odkaz English version), která je zaměřena především na práci s weby.

Na stránce Kontakt je nově zavedeno Diskusní fórum a Chat, i když si nejsem jist jeho využitím. Ale za zkoušku to stojí. Fotogalerie je v PHP, tady nebylo potřeba cokoli měnit, protože pracuje spolehlivě. Publikační systém také, je zde ve dvou formách – články a weblog. Je to systém jednoduchý, ale autorský. Navíc, případná nefunkčnost byla zatím vždy na straně poskytovatele webhostingu.
Doufám, že zjednodušení struktury webu povede i k jeho zrychlení, i když původní verze patřila k velmi rychlým webům. Ještě nedávno jsem používal připojení přes GPRS, takže každá "nečistota" v kódu byla znát. I tento web je samozřejmě validní podle W3C, to beru jako standard i zpětnou kontrolu technické stránky. Kódování jsem nechal v původním cp-1250, i když jsem jej nejdříve chtěl převést do iso-8859-2. Ale vzhledem k tomu, že je to dnes prakticky jedno, protože webové editory v Linuxu i Windows v kódování spolupracují velmi dobře, tuto práci jsem si ušetřil.

Součástí webu je Kurz o webdesignu. Svým obsahem odpovídá i struktuře Chytráka Tima, asi nemá smysl tady popisovat jednotlivé prvky v konstrukci. Podstatné je, že plně využívá možností kaskádových stylů (CSS) a vede k tvorbě stránek ve formátu XHTML.

Původní název Chytrák Tim také zůstal. Vychází z registrované domény chytraktim.com, a dále našemu psu Timovi bude v březnu neuvěřitelných 17 let. Což si jistě zaslouží název zachovat.
Možná se někdy k původní verzi vrátím, ale to je právě na této práci zajímavé. Že žádný web není dogma, které není možné měnit, ale naopak, první schůdek k novým designům.

01-03-2006

Na Timovi
Ve světě