it´s too late to be late again

Články



Výměna Symbianu za...


Mají k sobě mobilní systémy blíže, nebo se vzdalují?

Když jsem před několika lety poprvé vyzkoušel mobilní operační systém Symbian, nadával jsem si, že jsem dal přednost tehdy výbornému telefonu Nokia 5800 před mobilem s uzavřeným firmwarem. Nezvyk ale brzy odezněl a po dvou letech jsem byl nadšen z Nokie N8 (což jsem ostatně stále). Agónie Symbianu a bohužel i velikost klávesnice, která není synchronizována s mým zhoršujícím se zrakem, mne nakonec dohnaly ke změně. Takže Android, nebo Windows Phone?

I přes letitý respekt k filozofii Open Source mám na přenosných zařízeních raději proprietární prostředí. Vize o využívání chytrých telefonů dnes dostávají stejný směr nezávisle na platformě, kdežto Symbian byl asi poslední systém, u kterého datové služby nehrály hlavní roli. Možná i z toho důvodu neměl šanci na další vývoj. Výběr náhrady má rozměr spíše emoční než technický, stávající operační systémy jsou především základem pro další aplikace, většinou od třetích stran.

U mne nakonec zvítězila Nokia Lumia 920 s WP8. Na hodnocení je po jednom týdnu ještě brzy, ale zatím jsem docela spokojen. Pro mnohé kritická hmotnost mobilu mne tolik netrápí, ocelová N8 nebyla o moc lehčí. Nárůst velikosti je nezvyklý, ale podle jedné studie je prý náš každý nový mobil větší.

Taky jsem přemýšlel o iPhonu. Na iOS jsem zvyklý díky iPadu a mít i mobil by bylo logické. Ale ta cena je brutální. Lumia stojí méně než polovinu a v hodnoceních dokonce dopadá nepatrně lépe. Windows Phone 8 mne zatím k šílenství nepřivádí a v nastavení je systém poměrně flexibilní. Během prvního večera jsem jej měl zažitý, originální pouzdro od Nokie stálo 129 Kč, autonabíječka o deset korun víc. Nakonec největší problém je, že nemůžu sehnat ochrannou fólii na displej.

29-06-2013

Na Timovi
Ve světě