it´s too late to be late again

Články



K čemu je dobrý formát PDF?


Publikujete na Internetu nebo tvoříte vizitky a letáky? Proč nepoužíváte formát PDF?

PDF (Portable Document Format) je univerzální dokumentový formát, který je založen na tom nejjednodušším principu – fungování v libovolném operačním systému. Poznáte jej snadno, při otevření souboru s příponou PDF je požadován čtecí program, který si s tímto formátem poradí.
Na první pohled to vypadá složitěji – proč bychom měli dokumenty převádět do formátu PDF, když nám naprosto spolehlivě fungují v textovém editoru, grafickém programu nebo tabulkovém kalkulátoru? Vždyť k tomu potřebujeme další programové vybavení.
Základem pro úvahu o smysluplnosti PDF jsou jeho vlastnosti. Podstata je v tom, že se jedná o formát výstupní. To znamená, že nejde o žádnou editaci, ale o konečné publikování. Nejjednodušším zdrojovým souborem může být textový dokument, fotografie a libovolná grafika nebo tabulky.

V případě, že byste vytvářeli textový soubor, do kterého vkládáte různé obrázky, grafy nebo fotografie, zjistíte, že jeho velikost, která byla původně v desítkách kilobytů, se najednou promění v soubor, který běžně překračuje hodnotu 1 MB. Na vině jsou samozřejmě právě grafické prvky. To může být určitou komplikací při zasílání příloh pomocí e-mailů. Dokumentový formát PDF vám tuto datovou velikost zmenší na desítky až stovky kilobytů. Navíc se soubor při přenosu nijak "nerozhodí", protože dokument je uzavřený jako při tisku. Budete-li například publikovat na Internetu prezentaci, dostanete se do podobné situace. Ale po převodu do dokumentu PDF dostanete stejný grafický výstup v podstatně menší datové velikosti.

K tomu abyste mohli soubor ve formátu PDF otevřít, musíte mít nainstalovaný čtecí program Acrobat Reader. Jde o freewarový produkt, tady nejsou žádné problémy. Operační systém Linux jej má implementován v sobě, v MS Windows ho musíte doinstalovat.
Mnohem zajímavější je ale převod souborů do PDF. K tomu slouží několik programů.

PDFCreator
Jde o program, který je speciálně pro převod jiných formátů do PDF vytvořen. Ke stažení je na Internetu zdarma (např. slunecnice.cz). Při instalaci vám vytvoří tzv. souborovou tiskárnu, což znamená, že tiskne do souboru. Vhodný způsob např. pro dokumenty v MS Word.

OpenOffice.org
Tento produkt umožňuje kvalitní převod do PDF vytvořených zejména v programech OpenOffice. To se samozřejmě týká i všech formátů, které OpenOffice otevře, a to včetně MS Office.

602PC Suite
Velmi kvalitní licencovaný český programový balík umožňuje rychlou a spolehlivou tvorbu dokumentů v PDF. Bohužel, vývoj těchto programů již skončil, nicméně firma Software602 dnes nabízí 602Office, který vychází z OpenOffice.

Export do PDF umožňují i některé grafické programy, např. Zoner Photo Studio nebo 620PC Photo. Zde jde ale především o převod fotografíí a grafiky, a to z důvodu publikování na Internetu, tvorby různých vizitek, plakátů a reklamních letáků.
>>>>>

26-03-2006

Na Timovi
Ve světě