it´s too late to be late again

Články



Moodle


Autoři: M. Drlík, P. Švec, J. Kapusta, M. Mesárošová
Vydal: Computer Press, 2013

Moodle S LMS Moodle jsem začal pracovat v roce 2005, tehdy ještě díky SIPVZ a Ped. fakultě UK Praha (katedra inf. technologií). Možná i díky tomu patřila naše škola k prvním, které e-learning rozjížděly právě na tomto systému. Mám za sebou letitou praxi v tvorbě kurzů i administraci Moodle a jsem autorem našeho grafického motivu. Proč tento úvod?
Kniha mne totiž velmi zajímá. My jsme začínali na verzi Moodle 1.6.x, dokonce jsou vytvořeny moodlovské kurzy pro práci v Moodle (ICT metodik). Vývoj systému od té doby výrazně pokročil, proto je mé očekávání veliké. Písemné materiály totiž u nás existují, většinou jsou ale také o starších verzích. A tak jsem zvědav, zda jde jen o úvod do systému, nebo má publikace co nabídnout i pokročilým uživatelům.

Podtitul knihy "Kompletní průvodce tvorbou a správou elektronických kurzů" je velmi lákavý a osobně jsem za její vydání rád. Je totiž sestavena koncepčně a má dobré řazení pojaté tematicky. Počínaje tvorbou studijního obsahu, přes komunikaci a vyhodnocování, až po komunitní oblasti a testování. Pro mne byly nejzajímavější studijní materiály, které ve starších verzích nejsou běžné. Velkou přidanou hodnotu vidím ve formě, v jaké jsou témata prezentována. Opírají se o zkušenost, praxi a logickou stavbu. Asi bych vypustil druhou část o administraci, to je oblast na samostatnou knihu, do které by se vešlo více o bezpečnosti systému, tvorbě motivů a mnoho dalších řešení, která jsou diskutována ve fóru na moodle.cz.

Moodle je fenomén posledního desetiletí, o tom není pochyb. Jeho vstup do českých škol, zejména základních a středních, má obrovský potenciál ve směrování učitelů v oblasti využívání ICT, což je ovlivněno možností určovat si rozsah i obsah dle vlastního uvážení, navíc v uzavřeném prostředí. Moodle dal moderním technologiím nový rozměr z pohledu uživatele v různých rolích a nemálo učitelů zjistilo, že má smysl. Dokonce ani clouds prostředí zatím tolik školy neoslovuje a v podobném rozsahu možná dlouho nezasáhne. Plošný rozmach je navíc opřený o snadnou přenositelnost kurzů mezi různými vzdělávacími servery na této platformě. Proto je zvláštní, že na rozdíl od jiných méně žádaných publikací vychází kniha o Moodle až v roce 2013. Předpokládám, že zájem o ni bude vysoký, což je dobře. Díky dostupnosti LMS (Open Source) jsou náklady na zprovoznění systému velmi nízké a podobný průvodce zejména začátečníkům ušetří hodně času.
>>>>>

21-08-2013

Na Timovi
Ve světě