it´s too late to be late again

Články



Banksy - Wall and Piece


"Stop me before I paint again…" (page 194)

Banksy. Jméno, které v celé Anglii dokáže vytvořit nemalé množství otazníků. Jméno, které se objevuje na zdech, toaletách, autech, chodnících i zvířatech. Jméno, za kterým se skrývá sofistikovaná tvorba ve stylu street art se silným sociálním aspektem. Především jej ale nikdo nezná.

Wall and Piece

Autor neuvěřitelných grafických situací, které mají pointu a příběh. Prakticky ze všech graffity vyzařuje neúcta k pravidlům a ztráta respektu k systému. Posazení námětů do reálných lidských dějů je zvýrazněno osobnostním pojetím, které místy působí dost ortodoxně. Ale jen na chvíli, poté máte pocit jisté dobrosrdečnosti a veselí. Jeho znělka pro The Simpsons je víc než jenom úvod k seriálu a oštěpář házející raketovou střelu jako názorová ikona olympijských her nepotřebuje komentář.

Kniha Wall and Piece je plná ilustrací a textů, které mne občas dostaly. Jejich smysl je stejný jako u obrazů, chuť provokovat a lemovat cestu patníky v podobě satiristických otazníků. Kdykoli si publikované fotografie prohlížím, mám pocit, že nejde jen o blbnutí se sprejem a šablonou. Vypište do vyhledávače Banksy a uvidíte.

01-09-2013

Na Timovi
Ve světě