it´s too late to be late again

Články



Základní průvodce WEBDESIGNEM


Autoři: Patrick J. Lynch, Sarah Hortonová
Vydal: Zoner Press, 2004

Před několika měsíci jsem se dostal ke stránkám Web Style Guide. Obsah webu byl přesně to, co jsem hledal jako doporučení pro začínající webdesignéry. Jediný problém jsem viděl v jazyce - web je anglický, a proto hůře využitelný.

Když se mi dostala do ruky publikace Základní průvodce WEBDESIGNEM, zjistil jsem, že se vlastně jedná o překlad tohoto webu, a to včetně zachování obrázků. Překladatelé si patrně uvědomili, že přesně taková kniha na našem trhu chybí.
Publikací o výuce HTML, XHTML, Javascriptech je dost, dnes dokonce i několik o kaskádových stylech. Ale design webu není jenom záležitost technická. Zatímco knihy s informací o HTML kódu se víceméně opakují, webdesign je především záležitost osobnostní. A přesně to kniha vystihuje.

Technické zpracování
Publikace je dobře připravena - příjemný papír, kvalitní tisk a velmi dobré barevné obrázky. Vzhledem k tomu, že se zde využívají různé internetové stránky jako ukázky, bez barevného zpracování by příslušné kapitoly byly k ničemu. Součástí designu jsou i barevná schémata, proto je studium těchto obrázků velmi zajímavé. Začínajícím webdesignérům může rozhodně pomoci.

Obsahové zpracování
Kniha není učebnicí kódu, proto je zde dost podrobně popisováno, jak má web vypadat, nikoli, jak jej vytvořit. Při prvním čtení jsem měl pocit, že autoři automaticky počítají s tím, že web bude tvořit tým lidí. Tomu je také věnováno dost stran publikace. Vzhledem k určitému samotářství českých tvůrců webů to není nejdůležitější kapitola knihy, přesto stojí za přečtení. Mnohem důležitější jsou kapitoly o navigaci a designu stránky, kde je podrobný popis možných konstrukcí. Vychází se zde z běžných zkušeností nejen z pohledu autora webu, ale především z pohledu návštěvníka stránek. Rozbor různých kompozicí a upozornění na možné začátečnické chyby jsou rady, které mohou ušetřit hodně času.
Kapitola Typografie bude pro začátečníky asi novou záležitostí - popisuje logickou strukturu a využití kaskádových stylů. Obsahuje informace, za které by byl určitě vděčný každý, kdo s tvorbou stránek začínal a učil se pouze praxí a studiem stránek na webu. Orientace v písmech, jak které využít, na co si dát pozor, co se hodí na obrazovku a co pro tisk - to vše kapitola vysvětluje poměrně podrobně a logicky.
Webová grafika - seznámení s technickým pojetím barev na webu. Určitě je nutné to znát. Stejně tak formáty souborů, jejich význam, riziko a využívání. To vše v knize je, navíc s bohatým grafickým barevným doprovodem. Multimédia - je otázkou, zda má tato kapitola v publikaci smysl. Téma pro začátečníky to rozhodně není a zpracování v knize je dost stručné.

Koupit si publikaci nebo ne? Osobně ji mohu doporučit, už proto, že je dobře a jednoduše napsána. Dokonce i zkušený webdesignér v ní může najít inspiraci. Kniha je komplexní a nezaměřuje se jen na jednu oblast. Je to trochu zázrak, že se podařilo dostat tolik informací a obrázků do cca 240 stran.
Překladatelé se věnovali i vlastním poznámkám pod čarou, které mně osobně udělaly radost. Jednak zde aktualizovali některé informace, a dále vysvětlovali určité pojmy svým pohledem.

Za drobný nedostatek považuji to, že publikace není úplně "nová". To, že v originále vyšla již před několika lety, je v textu cítit - informace o prohlížečích a jejich podpoře kaskádových stylů, apod. Vývoj přece jenom pokročil trochu dál. Překladatelé si to evidentně uvědomili také a na případnou (a ojedinělou) zastaralost informace upozorňují.

Knihu je možné si objednat na adrese www.zonerpress.cz za velmi příznivou cenu 270 Kč.
>>>>>

23-04-2005

Na Timovi
Ve světě