it´s too late to be late again

Články



Video s iMovie mne baví


Nástroj pro každodenní a rychlé využití asi nemá alternativu.

Kouzlu stříhání videa jsem nikdy moc nepodléhal, i když jsem jej učil. Hlavní příčina byla v počítačovém vybavení a pomalosti ukládání výstupů. Nikdy jsem také nesáhl po jiném programu než Windows Movie Maker. Dodnes jej považuji za jeden z nejlepších produktů Microsoftu, protože neobtěžoval zbytečnostmi.

Změnu v mém uvažování přinesl iPad. Když jsem četl, jak si Steve Jobs představoval úpravy videa, kde preferoval intuitivnost a rychlost, příliš jsem tomu nevěřil. S pořízením nového iPodu Touch ale přišlo i pohodlné natáčení, takže logicky následovala aplikace iMovie do tabletu. (Běžnou vlastností applovských programů je jejich datová robustnost, zde se jedná o více než 500 MB, což je při 13,5 GB uživatelského prostoru hodně.)

První reakce? Skvělé, skvělé, skvělé. Za necelou stovku jsem získal nástroj, který pro mne nemá odpovídající alternativu. Popisovat manuál iMovie je zbytečné. Málokterá aplikace je tak flexibilní a přístupná. Spíše jde o formu využití. A tak jsem po několika drobných pokusech konečně našel svoji parketu.

Stříhání videa na tabletu je hodně chytlavé. Jednoduchost, snadná dostupnost zdrojových souborů a export hotových filmů, to jsou vlastnosti aplikace, které mne nadchly. Po prvních experimentech jsem zvolil přístup mít každé video do jedné minuty. Posílat takové soubory v HD rozlišení na YouTube i jiné servery je rychlé, stejně jako ukládání do iPadu.

Největší radost mi udělala skutečnost, že iMovie není závislé na formátu mov, ale kvalitně pracuje i s mp4. Nokia Lumia 920 točí lépe než iPod Touch, takže soubory pořízené mobilem mají další využití. Do tabletu je přenáším přes wi-fi a prohlížeč z notebooku, v případě iPodu dokonce přímo mezi přístroji, to je zkrátka uživatelská filozofie Apple.

Sdílet videa pořízená mobily není problém. Rozdíl je v tom, že do sociálních sítí většinou posíláme natočené a ořezané krátké videosekvence. Prostřednictvím iMovie ale tvoříme hotové filmy, včetně ozvučení, komentářů a titulků. V sérii předchozích článků jsem zveřejnil i krátká videa z Alp. Natočená jsou Lumií 920, nastříhaná a sestavená v iMovie na iPadu. Krátký film v odkazu pod článkem je ze včerejšího výšlapu, vytvořen byl poměrně rychle.
>>>>>

20-10-2013

Na Timovi
Ve světě