it´s too late to be late again

Články



WordPress - vlastní web bez programování


Autorka: Lucie Šestáková
Vydal: Computer Press, 2013

WordPress - vlastní web bez programování Žádnému publikačnímu systému není věnováno tolik knižní pozornosti jako WordPressu. Tato podpora má ale dvě tváře. Začínající autor webů má vždy kam sáhnout, když potřebuje radu. Naopak, velké množství knih se stejným tématem neznamená stejnou obsahovou kvalitu. Tato pro mne byla malým překvapením. Computer Press vydává méně publikací než dříve, takže bych očekával spíše něco nového. Ale nakonec, proč ne?

Uvedený publikační systém je dnes asi nejrozšířenější na světě. Jednak je možné pod subdoménou na serverech WordPressu začít psát blog a vytvářet stránky velmi rychle a intuitivně, nebo případně použít vlastní doménu a prostor pro vytvoření webu. Kniha se zaměřuje hlavně na možnosti vlastního publikování. Silný záběr systému je v motivech a šablonách. Jejich velké množství neurčuje pouze design stránek, ale i jejich zaměření. Proto také WordPress najdeme u jednoduchých a strukturově strohých blogů i u rozsáhlých publikačních webů.

Jeden web nyní tvořím, takže si mohu vyzkoušet její přínos. Styl je vcelku čtivý a umožňuje dostatečný vhled do celého systému. Prakticky všechny běžné směry, které jsou pro provoz stránek na WordPressu nezbytné, v knize najdete. Asi nejčastější název kapitol je dán otázkou Jak…?, což vede k jednoznačným vysvětlením. To je na knize dobré, že má tah na branku. Ale zároveň je jasné, že stejně orientované odpovědi najdete i v jiných podobných publikacích.

Z pohledu člověka, který již systém někdy instaloval nebo provozoval, je asi největším přínosem poměrně rozsáhlá část o pluginech. Těch je k dispozici opravdu hodně a mít přehled se vyplácí. Osobně vidím největší přidanou hodnotu knihy právě v této oblasti, ale můj názor je samozřejmě subjektivní, protože WordPress znám. Začínajícímu administrátorovi stránek na této platformě bych publikaci rozhodně doporučil, a to i v době, kdy má tento systém výraznou webovou podporu.
>>>>>

07-01-2014

Na Timovi
Ve světě