it´s too late to be late again

Články



Prezentace s Tiddlywiki


Lze prezentovat nelineárně a s využitím hypertextových odkazů?

Mám za sebou seminář, pro který jsem zvolil jinou formu prezentační podpory. Jako výchozí nástroj jsem použil Tiddlywiki, což znamená, že jsem tentokrát nezapojil klasický prezentační program, ale prohlížeč. O Tiddlywiki jsem už napsal více článků (viz vyhledávač) a s českou lokalizací si hraji docela dlouho (ke stažení).

Stručně: jde o HTML stránku hnanou JavaScriptem, ve které se veškeré texty ukládají do jednoho souboru, přičemž není problém přidat obrázky a odkazy nebo text formátovat. Wiki systémy jsou velmi přístupné a na výše uvedeném webu je podrobný manuál v češtině. Ovládání je snadné.

O Tiddlywiki

Použití Tiddlywiki přináší několik výrazných změn do způsobu prezentování. Na prvním místě je nelineárnost prostředí, neboť vše funguje hypertextově. To je velký rozdíl vzhledem k PowerPointu nebo Impressu, které jsou lineární (snímky jdou po sobě a prakticky určují logistiku prezentace). Nejde jen o program, použitá technologie mění pojetí přednášejícího. Tiddlywiki umožňuje postupné otvírání a zavírání příspěvků, které jsou mezi sebou propojeny přes štítky (tagy). Velkou výhodu vidím v tom, že při zobrazení snímku, který není na řadě, nemusím listovat, ale jednoduše otevřu daný příspěvek z odkazu, který poté zavřu.

Další změnou je prostředí, neboť zde potřebujete pouze prohlížeč, který má zapnuty JavaScripty. Což zdánlivě zjednodušuje technické zázemí. Přináší ale jiný problém, se kterým je třeba počítat. V prezentačních programech se objekty stávají součástí snímku a jejich zobrazovací velikost je dána nastaveným zobrazením. U Tiddlywiki jsou obrázky stále samostatné objekty (jako na webu) a při změně rozlišení kvůli dataprojektoru mohou nepříjemně překvapit.

V každém případě jde o netradiční, ale velmi pohodový přístup, který zaujme vzhledem i chováním. Navíc je zde jeden výrazný bonus v použití cloudu (vyzkoušeno v Dropboxu). Pokud totiž soubor umístíte do složky Public, můžete Tiddlywiki spouštět buď ze svého počítače, nebo z Internetu. Jednoduché, zároveň geniální. A zdarma, což není zanedbatelné. Před nějakou dobou jsem o Tiddlywiki sepsal e-learningový kurz v Moodle, který není tutorovaný. Pokud byste o něj měli zájem, stačí napsat, rád jej pošlu.

05-02-2014

Na Timovi
Ve světě