it´s too late to be late again

Články



Velká kniha reportážní fotografie


Autor: Vincent Laforet
Vydal: Computer Press, 2012

Velká kniha reportážní fotografie Když se objeví podobná publikace, jde vždy o velký svátek. Obzvlášť od autora, který je držitelem řady ocenění včetně Pulitzerovy ceny, publikuje v National Geographic a má velmi široký tematický záběr. Knihu doplnil podtitulem Jak vznikají snímky, které řeknou víc než slova. Věděl proč. Neumím si totiž představit, že se někdo chce reportážní fotografii věnovat a tuto knihu by nečetl.

Velmi kvalitně prezentované fotografie mají silný náboj jednak v emočně laděném uspořádání, a dále jako motivační faktor, který ukazuje, jak by měl výsledek vypadat. Řazení kapitol je až lehce brutální, po sportovně zaměřených tématech, které jsou plné optimismu, následuje obraz válek a drsných podmínek pro život, které ani nepotřebují komentář. Stejně tak mnoho chytrých nápadů o tom, že fotografie je svět nekonečných příběhů. Nutno říct, že vydavatelství se povedl opravdu kvalitní tisk na křídovém papíru, který výraz snímků hodně zvýrazňuje.

Určitě se musím zmínit o textech. Ty mne nadchly, neboť jsou psány stylem plným umění a zároveň smysluplnou formou cíleně k tématům. Jde o osobní výpověď člověka, který má jiným co předat. A koná tak tím nejzajímavějším způsobem. Výborné čtení.

Publikace učí fotografovat. Nemyslím tím techniku ani nejde o nějaký manuál pro začínající fotografy. O přístrojích se dozvíte málo a o softwaru nic. Zato ale poznáte, že námětů k tvorbě zajímavých snímků najdete ve svém okolí hodně, jen je třeba dívat se optikou fotografa. Čímž nemyslím žádný teleobjektiv, ale smysluplné vnímání světa okolo nás.

BTW: Připomínám si tím naši již ukončenou školní fotosoutěž, která měla pět hodně dobře obsazených ročníků. Byla mým dítětem a cíl byl přesně takový, jaký vyzařuje z této knihy. Plný nápadů, dobře zachycených okamžiků a nadšení (které již bohužel vyprchalo).
>>>>>

25-03-2014

Na Timovi
Ve světě