it´s too late to be late again

Články



Linux v roce 2014


Linux is for different people.

S ukončením podpory Windows XP se nabízí otázka vhodných alternativ. Mám na mysli především starší hardware, který byl pro tento systém dostačující mnoho let. Asi jedinou možností je nějaká méně náročná distribuce Linuxu. Nemá cenu hledat cestu přes jiná Windows, to je reálné pouze u nových počítačů. Z pohledu využití ve škole lze u starších lze zvolit terminálové řešení, kde se zátěž přenese na server, a to bez ohledu na platformu. Nebo se vyzkouší Linux. Je to hlavně o grafickém rozhraní a v tom případě se asi nejvíc hodí LXDE a Xfce. Obě prostředí jsou poměrně nenáročná, přičemž první uvedené je odlehčeno více. Na jaký výchozí systém je ale naroubovat?

Ideální jsou dva deriváty Ubuntu, i když existují také jiné možnosti. Já používám několik let Xubuntu, které využívá přednosti Xfce. Můj kolega naopak preferuje Lubuntu (LXDE), které má formu vizuálně více podobnou Windows.

Prostředí Xfce
Prostředí Xfce

Prostředí LXDE
Prostředí LXDE

Xubuntu nebo Xfce v Ubuntu?
Je to jedno, ale první varianta je lépe vyladěna. Chová se jako samostatná distribuce, má vlastni instalační proces a defaultní skladbu programů. Je to zvláštní: ve Windows instaluji kdeco, ale v Linuxu jen to, co opravdu potřebuji. Takže Xubuntu posléze doplňuji o LibreOffice, SMPlayer, Dropbox, Google Chrome a několik dalších méně frekventovaných programů. Kromě prohlížeče jsou ostatní aplikace v repozitáři, Chrome (nikoli Chromium) je na stránkách Google. Nakonec nesmím zapomenout na oblíbenou tapetu s nápisem Linux for different people, která mne provází už několik let.

Nebudu celou distribuci popisovat, je toho plný Internet. Nebo si vše vyzkoušejte z Live DVD (ke stažení na Ubuntu.cz, popř. na Xubuntu.cz nebo Lubuntu.cz), fakt to za pozornost stojí. Ubuntu má navíc velkou knižní podporu, byť staršího data. Navíc v tomto období vydavatelství Computer Press nabízí vysoké slevy (jaro 2014). Rozhodně jde o řešení, které smysluplně prodlužuje život starších strojů a navíc se naučíte vnímat počítač nezávisle na operačním systému.

04-04-2014

Na Timovi
Ve světě