it´s too late to be late again

Články



Navštivte Mozek.cz


Jak to vypadá, když se na webu rodí česká wiki?

Mozek.cz je otevřený publikační web, který nabízí všem zájemcům možnosti typické pro wiki systémy. Každý, kdo má zájem, zde může umístit vhodný odkaz s určitou kategorizací nebo jenom publikovat.
Jak? Velmi jednoduše, na stránkách webu najdete celý manuál. Snadno a pomocí textového odkazu Editovat otevřete editační okno, které samo o sobě stojí za prostudování. Jak to u wiki systémů bývá, editace musí být jednoduchá, intuitivní a rychlá, jinak by autory spíše odradila než motivovala. Mozek.cz se chová přesně podle těchto pravidel.
Web se samozřejmě věnuje formátování textu. Po prostudování zjistíte, že řada formátovacích pravidel odpovídá TiddlyWiki, o které jsem tu již psal. Dříve, než se rozhodnete pro vlastní přínos v tomto webu, doporučuji jej nejdříve celý projít. Najdete si nejideálnější kategorii, obzvlášť, pokud půjde o odbornou část. Je nutné si totiž uvědomit, že to, co zveřejňujete, neděláte pro sebe, ale pro ostatní. A ti by neměli mít problém s orientací při hledání zdroje informací.
Přestože kategorie a jejich obsah nikdo nereguluje (kromě přiloženého návodu), v editaci je pořádek a řád. Wiki to vyžaduje, každý, kdo již něco na webu hledal, ví, že cesta ke zdroji musí být krátká, zřetelná a zapamatovatelná.

Při studiu tohoto webu jsem hledal různé články zkušenějších uživatelů. Sám doporučuji a používám Wikipedii, a proto jsem byl zvědav, co na to ostatní. Nejvíce byla asi diskutována otázka autorských práv v případě, že by majitelé web uzavřeli a zpoplatnili, což u Wikipedie nehrozí. Na druhé straně – proč by to dělali? Mediálně by jim to určitě neprospělo. Mozek.cz je evidentně ještě mladý, nicméně má velikou šanci stát se prostředím pro širokou vrstvu lidí.
>>>>>

15-04-2006

Na Timovi
Ve světě