it´s too late to be late again

Články



Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel


"Jmenuji se Sto tisíc Dolary a žádám o povolení přistát na vašem letišti."

Představuji si Forresta Gumpa, kterého by napsal Frederick Forsyth, a dostávám okouzlující postavu Alana Karlssona. Stoletého staříka, který jednoho dne (v den oslavy svých stých narozenin) vylezl z okna a zmizel. Autor Jonas Jonasson jasně předvedl, jak vypadá vtipný a inteligentní příběh současnosti. Tak inspirativní, že je překládán do jiných jazyků v počtu desítek a stal se námětem pro filmové zpracování.

Opravdu vtipné vyprávění ukazuje, jak si lze dělat legraci z dějin a historických událostí, které jinak vyznívají velmi tragicky. Ať se podíváte doleva, doprava, nahoru nebo dolů, všude narazíte na staříka Alana, který okouzluje nejvyšší potentáty světa. Jeho umění sestrojovat bomby libovolného složení, kořalková motivace a neuvěřitelně prostý úsudek vycházející z omračujícího pocitu jednoduchosti ukazují, že hrát si na něco, co nejsme, je hloupost.

Mne bavila role všech postav včetně slonice, rozdělení Německa, útěk z gulagu i svéhlavý výklad Bible, který v kontextu s příběhem vypadá zcela přirozeně. A hlavně skutečnost, že všechno se dá vysvětlit velmi jednoduše, jenom musíme umět kolotoč kolem sebe správně pojmenovat. Jonassonovi, vlastně Alanu Karlssonovi se to povedlo výtečně.

18-05-2014

Na Timovi
Ve světě