it´s too late to be late again

Články



BIG DATA


Autoři: Viktor Mayer-Schönberger, Kenneth Cukier
Vydal: Computer Press, 2014

Big Data Téma Big Data, o kterém se v poslední době hodně píše, se stává odpovědí na zásadní otázky, co se vlastně se sesbíranými údaji děje? Pro mne to znamená výrazný odklon od informačních technologií jako hlavní oblasti vývoje, směrem k databázím a způsobům interpretace. Před sedmi lety jsem napsal krátký článek o tom, jak databáze mohou ovlivňovat náš způsob vyvozování závěrů. Nikdy by mne nenapadlo, jak dalece jsem se tehdy trefil.

Kniha je malým vstupem do dávné i blízké historie, neboť s daty se pracuje neustále. Mimochodem, v překladu publikace se termín uvádí jako veledata, což mně osobně připadá více nečeské, než původní označení. Je zde uvedena řada příkladů ze světa okolo nás, které prezentují důležitost a využitelnost datových úložišť. Nejsilnějším hráčem je bezesporu Google, ale není sám. Velmi silná je například databáze fotografií Flickr od společnosti Yahoo. Díky tomu, že funguje velmi dlouho, obsahově je prakticky nenaplnitelná a slouží jako komunitní síť, jsou data velmi snadným zdrojem pro další záměry. Nebo Twitter? Skutečnost, že s krátkou zprávou o 140 znacích odchází dalších 33 informací, je neuvěřitelná!

Jde opravdu o hodně zajímavou knihu. Lze ji číst téměř jako beletrii. Nezabíhá do technických podrobností, pouze popisuje a nutí k zamyšlení nad vlastní rolí v současném světě. Každá naše stopa se stává zdrojem pro nové nápady, obchodní taktiky i inovované způsoby komunikace. Jenom se musíme naučit v takovém prostředí existovat. V podtitulu se uvádí, že probíhá revoluce, která změní způsob, jak žijeme, pracujeme a myslíme. Já bych to viděl spíše evolučně, protože zvyklosti se odbourávají pomalu. A změna má pro nás smysl, až když ji vnímáme.
>>>>>

12-06-2014

Na Timovi
Ve světě