it´s too late to be late again

Články



JavaScript okamžitě


Autoři: Ara Pehlivanian, Don Nguyen
Vydal: Computer Press, 2014

JavaScript okamžitě Nová edice, která letos začala vycházet pod hlavičkou Computer Pressu, nabízí rychlokurzy pro zájemce o programování. Úmyslně nepíšu pro začátečníky, neboť si neumím představit, že člověk neznalý algoritmizace by toto za víkend dokázal aplikovat na vlastním dílku. Já za cílovou skupinu považuji amatérské programátory, kteří si pouze chtějí rozšířit své dovednosti v jiném jazyce. Nakonec se ukazuje, že dobrý nápad nepotřebuje veliký rozsah, útlost publikace nabízí opravdu rychlé pročtení a především testování jednotlivých scriptů na počítači.

Z hlediska technických nároků patří programování v JavaScriptu k nejpřístupnějším jazykům. Stačí textový program, prohlížeč a odezva je okamžitá. I tento fakt hovoří proti naprostým začátečníkům, určitě se zde nenaučí dodržovat strukturu. Zároveň je ale pravda, že JavaScript se hodí spíše k hledání řešení, než k výuce programování obecně. Jinak jde o silný nástroj, který v posledních letech zažívá velkou obrodu díky velmi kvalitním knihovnám.

Kniha obsahuje na poměrně malém rozsahu hodně témat, takže nezabíhá do podrobností. Po počátečním vstupu do syntaxe jazyka řešíte postupné úkoly, které jsou v jednotlivých kapitolách. Vyzkoušení je rychlé a díky tomu hodně motivační. Na stránkách Computer Pressu jsou ke stažení zdrojové kódy ke každé části, přičemž jako poslední je k dispozici hotový projekt pro organizaci úkolů. Ten je bezvadný, samozřejmě jej stačí spustit i v offline provedení. Jenom musíte počítat s tím, že použitá knihovna jQuery není jeho součástí, takže nefunguje například řazení podle priorit (knihovnu lze ale stáhnout). Navíc si v kódu můžete hrát s designem celé stránky díky CSS, což je bezvadné cvičení kaskádových stylů na hotovém webu.
>>>>>

28-06-2014

Na Timovi
Ve světě