it´s too late to be late again

Články



Publikační systém Drupal


Nepříliš složitý, ale plně funkční redakční web nabízí zdarma slušný komfort pro vlastní publikování.

V časopisu Computer 5/06 jsem narazil na zajímavý článek (tzv. vystřihovánku) autora Jana Polzera o publikačním systému Drupal. Dost mne zaujal, proto jsem se pokusil přivést tento typ webu k životu na nějakém freehostingovém serveru.
K instalaci potřebujete poskytovatele pro formát PHP s databází MySQL nebo PostgreSQL. Využil jsem možností Webzdarma.cz, protože mne zatím nikdy nezklamal. Nabízí jednoduché rozhraní, snadnou obsluhu databáze a intuitivní administraci.

Nejdříve jsem si databázi vytvořil přímo přes phpMyAdmin. Asi to jde i přes webové rozhraní, ale chtěl jsem mít jistotu. Proto jsem do MySQL naimportoval z adresáře includes soubor database.mysql, kde se spolehlivě načetly všechny tabulky a naprogramované relace. V souboru settings.php (/sites/default/) je nutné provést veškeré nastavení pro přístup k databázi. S manuálem z časopisu, který se nijak neliší od jiných běžných nastavení MySQL, to jde velmi dobře. Poskytovatel prostoru ale špatně komunikuje s obsahem souboru, proto jsem jej "pročistil" na nezbytné minimum přihlašovacích údajů.
Poté jsem uploadoval celý adresář na server poskytovatele a zkusil, jak bude nabíhat stránka index.php. Lokalizace je v angličtině, ale na serveru Drupal.org najdete další překlady včetně češtiny a návodu na instalaci. Ta se mi napoprvé nepodařila a celý web přestal fungovat. Nebylo jisté, zda za to může poskytovatel webového prostoru, protože v různých drupalovských diskusích není příliš doporučován, nebo chyba v instalaci, ale podruhé již bylo všechno v pořádku. Čestina funguje bez problémů a web běhá spolehlivě. Lokalizace sice není úplná, ale bohatě stačí. Navíc se na ní dále pracuje.

Zbýval design webu. Drupal nabízí několik možností vzhledu, nicméně jistá uniformita v tom je. Proto jsem si jeden vzhled přepracoval podle svých představ tak, aby byl jednoduchý, jiný a dále snadno editovatelný. Nabídka vzhledu je v adresáři themes, CSS soubory jsou samostatné, není proto problém je předělat nebo si vytvořit vlastní.

V dalším čísle Computeru vyšly dva WYSIWYG editory pro Drupal, ale mně připadají zbytečné. Vlastní publikační systém je spolehlivý, nabízí běžné možnosti, je flexibilní, a především ne příliš velký.
Jedná se o Open Source, vše je k dispozici zdarma. Existuje i zajímavá česká podpora, kterou najdete na webu Drupal.cz. Autorský web stojí také za prostudování, nicméně drupalovská komunita v Česku se úspěšně rozjíždí.

Zatím nemám jasno, k čemu jej využiji já. Pracovně jsem ho nazval Tvoříme.kvalitně.cz a pravděpodobně bude sloužit jako modelová ukázka publikačního webu. Teď testuji jeho další funkčnost, ale stabilita by měla být bezproblémová. Potěšující je, že seriál v Computeru pokračuje, díky třetím dílu se můžete naučit vytvářet vlastní designové téma.

11-05-2006

Na Timovi
Ve světě