it´s too late to be late again

Články



Co viděl pes a jiná dobrodružství


Autor: Malcolm Gladwell
Vydal: BizBooks, 2014

Co viděl pes a jiná dobrodružství Když knihu píše novinář, lze očekávat spíše faktografii. Ani Malcolm Gladwell se tomu nevymyká, jeho články mají reálný základ. Tím to ale nekončí, obsah jednotlivých kapitol prochází zajímavým názorovým vývojem. To je na knize nejcennější, velké množství témat ze současného světa spojuje pohled nutící k vlastnímu zamyšlení nad rolemi, ve kterých se můžeme kdykoli ocitnout.

Některé příběhy mají sociální rozměr, ostatně prakticky všechny jsou o osudech. Při čtení máte pocit silné sounáležitosti s osobnostmi, které poznáváte až díky dalším a dalším řádkům. Zkušeností není nikdy nazbyt a autor je prezentuje tou nejlepší formou, vyprávěním. Trochu mi připomíná klasické knížky Roberta Fulghuma, jenom v reálnějším provedení. Fakta lze popisovat, nebo přiblížit jako úvahové eseje, Gladwell se drží té druhé linie. Pestrost témat ukazuje, jak často a kde všude nás může potkat nečekaná příhoda. I když vzorně plánujeme, stačí jeden příklad a máme vyvrácenou obecnou kvantifikaci vycházející ze statisticky silných argumentů. Takové úsudky z knihy opravdu vyzařují.

Rozdělení do tří hlavních částí má za cíl systematizovat jednotlivé kapitoly podle sdělení, ke kterým příběhy směřují. Pokud bych je chtěl pojmenovat svými slovy, tak bych použil názvy Nadšení, Systém a Příležitost. Nebo možná jiné, nevím. Vcelku je to jedno, podstatný je záměr. A ten oslovuje tématy vážnými, skutečnými a k zamyšlení. Ostatně název Co viděl pes nádherně zapadá do obsahu Chytráka Tima.

Na závěr musím vyzdvihnout kapitolu Kdo uspěje nejspíš. Výrazně se věnuje učitelské profesi a je skvělá! Smysluplnost přidané hodnoty ve vzdělávání je nezpochybnitelná a autor mi mluví z duše. Ano, tak to prožívám dennodenně také.
>>>>>

19-03-2015

Na Timovi
Ve světě