it´s too late to be late again

Články



Mikropočítačová revoluce


Bylo jich hodně, byli slavní i neznámí. Patří jim dík.

Jak nejlépe zužitkovat slevu v knihkupectví za nákupy v loňském roce? Tím, že se ponořím do knihy Mikropočítačová revoluce od Pavla Tronnera. Chvíli jsem váhal, ale nakonec nelituji. Jde totiž o prolínání mnoha příběhů, které se chronologicky blíží k dnešku, občas se vrací a propojují s jinými vývojářskými osudy. Ano, mám rád technologie a vážím si lidí, kteří za nimi byli nebo jsou. Jména známá i neznámá se objevují ve spletitých kombinacích, které by mne nenapadly. A výsledkem jsou nádherné počítače. Nikoli designem, ale díky těmto osobnostem a dopadu jejich nadšení na nedávnou historii.

Je skvělé, že se v některých etapách ve svých vzpomínkách ocitám i já. Když jsem se poprvé v osmdesátých letech setkal s počítači Commodore 64, Atari a nakonec i IQ 151, připadal jsem si jako v jiném světě. Když jsem napsal svůj první prográmek v Basicu, kdo mohl tušit, kam až se softwarový vývoj posune? Kantoři na fakultě byli v programování několik hodin před námi a všechno to bylo plné zážitků z objevování. Jo jo, je to dávno...

Jak jsem zmínil na začátku, kniha je příběh. Její velká přidaná hodnota je v reálném základu, všechny osoby jsou skutečné a prezentovaná technika rovněž. Programátoři samouci, kutilové s pájkami i naivní obchodníci, ti všichni mají zásluhu na tom, co máme dnes k dispozici. Protože tenkrát to začalo díky nim.

16-06-2015

Na Timovi
Ve světě