it´s too late to be late again

Články



Vizuální myšlení - umění ilustrace


Autor: Mark Wigan
Vydal: Computer Press, 2010

Umění ilustrace - vizuální myšlení Představte si fantasy svět China Miévilleho v obrazech a máte před sebou zajímavé ilustrace, které samy o sobě již příběhy jsou. Nebo komiksové postavičky, které na jednom listu formátu A4 vyprávějí. Street Art oživující šeď ulic či karikaturní představování postav zasluhujících satiristickou facku. O tom všem je knížka z řady Základy designu Vizuální myšlení - umění ilustrace.

Obsahově má publikace velký rozptyl. Názvy hlavních kapitol jsou samy o sobě velmi vypovídající: Inspirace, Outsider art, Experimentální dílna, Underground urban street art, Tisk a Spolupráce. Téměř na každé stránce najdete kresbu, která vás zaujme. Budete si je prohlížet, pročítat jména s nimi spojená a možná si řeknete, že byste něco podobného také rádi zkusili. Kniha je totiž opravdu inspirující, což poznáte i v závěru. Celou jednu kapitolu totiž tvoří dvacet navržených projektů, které odpovídají obsahu.

S rozvojem moderní techniky paradoxně roste i kreslená tvorba. Jednak současný software nabízí obrovské možnosti pro tvůrce, a dále lze ruční díla velmi kvalitně digitalizovat. Kolik z nás je zvyklých malovat si na okraje papírů různé postavičky, domečky nebo jen bezmyšlenkovité shluky čar? Všichni ti autoři z knihy svůj talent posunuli do jiných úrovní zejména v nápadech a použité vyjadřovací technice.

Pozornost si zaslouží i zpracování knihy. Velmi kvalitní silný papír, bezpatkové dostatečně velké písmo a velké množství barevných ilustrací. Již samo listování je prožitek.
>>>>>

25-06-2015

Na Timovi
Ve světě