it´s too late to be late again

Články



Fotomobil a HDR


Fotografické funkce dnešních mobilů jsou již k zamyšlení.

O HDR jsem psal poměrně dávno, tehdy by mne dnešní možnosti rozhodně nenapadly. Máme je ale k dispozici a pokud rádi fotíte, můžete si vyzkoušet, co vlastně váš mobil umí.

K dynamickému rozšíření kontrastu lze přistupovat nejčastěji dvěma procesy: skládáním připravených snímků v nějakém editoru, nebo použít aplikaci, která to zvládá bez vnějšího přispění. Tato druhá nabídka bývá velmi často v mobilech a tabletech, samozřejmě v závislosti na operačním systému. Uživatel nemá moc šancí výsledek nějak ovlivnit a je zřejmé, že díky pohodlí jde o hodně rozšířenou službu.

HDR - Lumia Camera

Snímek je klasickou ukázkou pro HDR ze tří fotografií. Tím, že je focen ze stínu do světla, je zřejmé, že lze čekat velký kontrast. Buď prokreslené orámování s vypálenou hladinou, nebo sytou barvu řeky s příliš tmavým okrajem. Z podexponované fotky se použije odraz na řece, z přeexponované zase stromy a porost v popředí.

První způsob je více v rukou fotografa a mobilní zařízení slouží hlavně k pořízení snímků. Já fotky upravuji v léty ověřeném programu Zoner Photo Studio a použil jsem jej i nyní. Důležitý krok je získání tří stejných fotografií v různé expozici. Mobil Lumia 920 má pro mne několik otazníků, ale fotoaparát je v něm famózní. Aplikace Lumia Camera pracuje i po dvou letech focení velmi dobře a umožňuje manuální režim. A navíc umí bracketing, neboli pořízení tří různě prosvětlených fotek. Není sice nejrychlejší, ale spolehlivý.

Jak je vidět v odkazu pod článkem, zdrojové snímky jsou velmi rozdílně prosvětlené (+1 EV; 0 EV; -1 EV) a na výsledku je vliv HDR docela znatelný. Jde o funkci, která se v editovatelné podobě dostává i na tablety, ale mně připadá na notebooku přínosnější. Pokud chci mít fotografii v HDR co nejrychleji už na mobilu, použiji raději vestavěnou funkci, kterou jsem na začátku uvedl jako druhou. Kupodivu v Lumiích ji Microsoft v nativních aplikacích nenabízí, ale solidně pracuje v iOS, což je u mne v iPodu touch (viz poslední fotografie).

Já clonu zpravidla nastavuji jinak. Mám raději lehce podexponované snímky, čemuž v případě HDR přizpůsobuji i bracketing.
>>>>>

07-08-2015

Na Timovi
Ve světě