it´s too late to be late again

Články



Vytvoř si [ku:l] web


Autoři: Nate Cooper, Kim Gee
Vydal: Computer Press, 2015

Vytvoř si [ku:l] web Když jsem poprvé otevřel komiksového průvodce světem HTML, CSS a WordPressu, napadlo mne, co je vlastně cílovou skupinou této knihy? Je určena naprostým HTML začátečníkům, nebo spíše začínajícím tvůrcům webů, kteří již o značkovacím jazyku slyšeli? Dal bych ji raději do rukou dětem, nebo dospělým? Vybavuji si své školní hodiny výuky HTML a CSS i kurzy pro učitele a říkám si: koho by publikace oslovila více? Styl je originální, ale zároveň netradiční a nezvyklý. Takže je spíše pro děti, jsou přece jenom flexibilnější.

Struktura vychází z úvodního seznámení s HTML a CSS. Příběh je opravdu infantilní, ale zase se rychle čte. Na konci kapitol je klasické textové shrnutí, to je podle mne zásadní. Obsahuje základní informace, které s tvorbou webů souvisí, navíc jsou stručné a vcelku i vypovídající. Jestliže si vybavíte jednotlivé rozhovory z komiksových obrázků, najdete je jinak zpracované i v této části.

Obsah knihy je z hlediska HTML a CSS standardní, první část neobsahuje nic revolučního,dokonce bych řekl, že se autoři vrací nejméně o deset let zpátky. Na druhé straně, pokud bude čtenář v roli skutečného začátečníka, tyto informace potřebuje. Zato povídání o WordPressu je výborné. Oproti jiným knihám opět nijak převratné, ale způsob, jakým publikační systém autoři prezentují, je promyšlený a má tah na branku. Komiksový pozvolný vstup do šablon, pluginů a widgetů je sestaven hezky, dokonce má i lehkou zápletku (prodejna šablon za závěsem). Samozřejmostí je opět textová část v závěru.

Z knihy jsem měl pocit, že autoři příliš nechtějí řešit instalaci WordPressu ani provoz na localhostu, ale zaměřují se hlavně na prostředí, správu a funkčnost. K tomu bohatě stačí nabídka publikování na serverech systému, což je pro vstup do problematiky WordPressu rozhodně vhodnější.
>>>>>

17-10-2015

Na Timovi
Ve světě