it´s too late to be late again

Články



Praktický JavaScript


Autor: Pavel Kout
Vydal: Zoner Press, 2004

Už v úvodu recenze musím říct, že nejsem velkým fandou JavaScriptů, a to ze dvou důvodů - vadí mi závislost na prohlížeči, kdy se poskytované informace třeba i neobjeví, a zároveň považuji různé skákající obrázky a proměnlivé bannery za zbytečné.

O JavaScriptech je samostatná stránka na tomto webu i s několika ukázkami. I proto jsem se na publikaci Praktický JavaScript díval z pohledu člověka, který hledá scripty užitečné, nikoli pěkné.
Informace jsem vnímal hlavně technicky a prakticky (když už to má kniha v názvu):
- jak se podařilo script vložit do stránky aby se nenarušil její kód
- co udělal script s validitou kódu
- zda se dal script přizpůsobit designu stránky.

Nyní k jednotlivým kapitolám
V kapitolách Základní tipy pro každodenní práci a Práce s okny prohlížeče jsou uvedeny jednodušší scripty. Osobně se mi líbily ty, které se týkaly stavového řádku, protože celkový design stránky příliš neovlivnily. Jsou stručné a něco říkají. Úprava oken prohlížeče je pro javascriptové nadšence příjemné hraní. Designérský význam jsem viděl například ve využití formulářů, které by se otevíraly v novém okně.

V kapitole o práci s obrázky jsou zajímavé scripty o galeriích a zvětšování obrázků. Jedná se o pěknou a funkční náhradu serverových galerií. Ve využití na vlastním počítači bych asi použil galerii, která je součástí některého fotoeditoru, ale opět to je o fandovství. Mně se líbil script "oči". Docela dobrý nápad i jednoduché grafické zpracování.

Kapitola o datumech a času je výborná. Proto jsem také vložil script s kalendářem do této stránky. Navíc nebyl problém jej trochu upravit pomocí kaskádového stylu. Ten byl původně v kódu stránky, nyní je v externím souboru. Pěkné jsou i analogové hodiny, především díky jednoduchému designu.

Formulářům je věnováno hodně stránek, prakticky jsou zde vyčerpány všechny běžné možnosti využití. Bohužel, opět jsou závislé na prohlížeči.

Navigace je hodně oblíbené téma. Scripty, které zde autor použil, patří k těm, které na webu vidíme často. Sám je nepoužívám, protože mám raději jednoduché textové odkazy. Ale design stránky může být díky různým grafickým nebo seznamovým menu docela zajímavý.

Další kapitoly popisují složitější scripty, které již opravdu nejsou pro začátečníky. Ukazují využití v šifrování, detekci a přesměrování.

Pokud hodnotím technické zpracování publikace, mohu použít několik slov - kniha je psána přehledně, stručně a jednoduše. U každého scriptu je popsána jeho podpora v jednotlivých prohlížečích. Graficky jsou scripty odlišeny jiným typem písma a doprovázeny obrázkem. Mohli byste mít pocit, že opisování kódu by bylo příliš pracné, autor s tím naštěstí počítal. Na webu vydavatele jsou ke stažení všechny scripty, které kniha popisuje. A to je velká pomoc.
Bohužel, občas se objeví ve scriptu překlep - v publikaci i stažených souborech. Nevidím to ale jako zásadní problém, alespoň se procvičíte v jeho čtení.

Výběr publikací o JavaScriptech pro začátečníky i pokročilé je na dnešním trhu docela dobrý. Tato kniha se mezi nimi určitě neztratí. Pro úplné začátečníky bude možná trochu složitá, protože je opravdu především praktická. Nezabývá se teorií, ale autor jde rovnou na věc. Vzít script a umístit jej do stránky. Zbytek už je na vás.

Publikaci vydalo nakladatelství www.zonerpress.cz za výbornou cenu 180 Kč.
>>>>>

23-04-2005

Na Timovi
Ve světě