it´s too late to be late again

Články



Fotomobilní hrátky s časem


Už jste zkoušeli fotit mobilem na dlouhý expoziční čas?

Pokud fotograf používá na mobilu jen automatický režim, připravuje se o nepoznané. Tím je exponování v manuálních režimech. Záleží samozřejmě na přístroji, ale hodně dnešních telefonů tuto možnost poskytuje, některé dokonce mají na podobných funkcích postaven svůj marketing. Jak je na tom starší Nokia Lumia 920 s Windows Phone 8.1?

Aplikace Lumia Camera nabízí prostředí, které v řadě situací supluje absenci kompaktních fotoaparátů s manuálním režimem. Asi jediná funkce, kterou neumí, je HDR, ale zase je zde bracketing, což rovněž není marné. Především ale umožňuje hrátky s dobou expozice.

Dlouhý čas expozice

Na kompaktech mne to nikdy moc nebralo, ale u zrcadlovky ano. Mám docela zažité nastavení, které mi u mobilu moc nepomohlo. Softwarové procesy jsou logicky mnohem pomalejší a jde o focení z ruky, bez stativu. Jak nastavit čas tak, abych dostal požadovaný výsledek a fotka nebyla zničená?

I když víte, co sledujete, jde o záležitost experimentování. U Lumie jsem to nakonec docela vychytal, ve stínu si mohu dovolit jít až na 1/10 sec, optimální je nastavení na 1/30 sec. Při kratších časech se už vytrácí cíl akce, při delších je naopak snímek přepálený. (Snímky v ukázce pod článkem jsou pořízeny za ošklivého počasí při nízké oblačnosti, nicméně pro sledovaný efekt dostačující.)

Hodně si cením způsobu a rychlosti nastavení. Pokud si zvyknete na odhad podle okolního světla, můžete si čas nastavit předem. A když se netrefíte, je změna záležitostí několika sekund. Pohodové focení, že?
>>>>>

14-12-2015

Na Timovi
Ve světě