it´s too late to be late again

Články



Pište správně česky - poradna šílených korektorů


Autoři: Dalibor Behún, Petr Behún
Vydal: Zoner Press, 2015

Pište správně česky Když jsem před šesti lety psal recenzi k poradně šílených korektorů, netušil jsem, jak bude složité vytvořit něco podobného u dalšího vydání, aniž bych se opakoval. Již tenkrát jsem byl z knihy nadšen, jednak mne čeština jako jazyk skutečně baví, a dále jsem od té doby po ní několikrát sáhl. Byl to vlastně poměrně tenký brožovaný výtisk, který se dobře četl třeba v autobusu. Ostatně vytáhnout podobnou knihu na zastávce nebo v dopravním prostředku vyvolává téměř vždy pozornost. I když si možná říkáte, kdo by v dnešní online době něco podobného četl, že? Tak já například ano.

Publikování je nádherná zábava, která vykazuje velkou míru osobní svobody. Někdy se obsah článku vyvede lépe, jindy se autor netrefí. Vždy by ale měl psát bez chyb, o tom jsem přesvědčen. Ne, že by se mi to pokaždé dařilo, ale snahu být autokorektorem jsem měl a mám stále. Je to hodně o osobní zkušenosti. Čtu nějaký text a netradiční větná skladba mne téměř vždy zarazí. Automaticky se nabízí otázka, zda jde o záměr, nebo o pochybení.

Bez ohledu na to, zda první vydání máte či nemáte, publikaci si kupte, je opravdu skvělá, navíc výrazně rozšířena. Nyní prý dokonce v elektronické verzi s možností vyhledání. Tu nemám, ale pokud je použitelná na mobilu nebo tabletu, určitě si ji pořídím. Mít českou gramatiku neustále u sebe mi totiž připadá jako excelentní vymoženost současného vzdělávacího světa. Abych nezapomněl, na konci každé kapitoly je krátký test, takže si můžete 21krát ověřit, jak na tom jste.

Ještě si neodpustím jednu poznámku. Nedávno jsem psal o copywritingu, což je styl, který nelze modelově o nic tradičního opřít. Právě zde se otvírá prostor pro propojení jazyka a jeho zvláštností s dynamickou formou marketingu.
>>>>>

04-04-2016

Na Timovi
Ve světě