it´s too late to be late again

Články



Letošní tisícovka


Přes veškeré své nadšení pro běh si stále více uvědomuji, že limity existují.

Když se mi podařilo před dvěma roky dosáhnout na uběhnutých 1000 km, byl to nádherný pocit. Vloni jsem stejný výsledek vnímal už jako více samozřejmý, byť mi trval o měsíc déle. A letos? To je úplně jiný příběh.

Loňský prosinec jsem zakončil dvěma zlomenými žebry, samozřejmě jako důsledek jednoho nedělního výběhu. Až do poloviny února se u součtu letošních běhů krčila nula a představa vyššího počtu kilometrů vypadala spíše jako chiméra. Možná právě proto jsem celé jaro hodně promýšlel. Ukázalo se, že i v běhání má systém smysl. Letošní tisícovku jsem překročil 27. září na trase téměř tradiční, na které jsem kdysi běhat začínal.

Běžcova nezbytnost

Zajímavé jsou některé statistiky, které působí jako hra s čísly. Předně doba, tisícovka mi trvala 7,5 měsíce a každý z nich kromě února (ta polovina) přinesl přes 100 km. Dokonce i srpen, který měl namále. A tak můžu počítat, že:

V průměru vychází 133,5 km na měsíc, přičemž jeden běh je o délce 9,625 km. V každém z osmi měsíců jsem na trasách pobyl 792 minut, což znamená 13,2 proběhaných hodin. To vlastně není tak moc, že? Jiný výpočet zase ukazuje na téměř 14 výběhů každý měsíc, takže asi třikrát týdně. Což vypadá optimističtěji.

Časový průměr na jeden kilometr je těsně pod 6 minut. Na první pohled docela malá rychlost, nicméně výrazná většina běhů byla v kopcovitém terénu v lese, občas i v náročnějším převýšení. Jaro jsem měl docela rychlé, ale od léta jsem hodně zpomalil. Vím proč, můj cíl je v něčem jiném a taky nechci dráždit chřestýše bosou nohou.

Kladu si otázku, jak dál? Kdyby nebylo úvodního zranění, asi bych neměl tisícovou motivaci ani letos. Prostý fakt, že v relaxačním běhání lze během roku dosáhnout slušného součtu, mi docela stačí. Velkou roli letos hrály obrázky svatých patronů v okolních lesích, o nichž jsem psal nedávno. Doběhnout k nim s cílem mít jejich snímek se u mne vyrovná nadšení lovců kešek. Teď se zbavuji lehké virózy a těším se na podzimní sychravé výběhy. A co přinese nový rok? To se uvidí…

15-10-2016

Na Timovi
Ve světě