it´s too late to be late again

Články



(Ne)krosařské bilancování 2016


Tentokrát nejde jen o běhání, ale o to, jak mne dostal chytrý náramek.

Uplynul celý jeden dlouhý rok, který sčítá 366 dnů (přestupní). A s jeho koncem přichází i rekapitulace ročního života s náramkem na ruce. Fitbit Charge HR jsem poprvé navlékl 26. prosince a kromě jednoho zapomenutého půldne jsem jej nosil každý den. (Pokud si to tedy pamatuji správně.) Přestože náramek měří i kvalitu spánku, na noc jej nemám. Jednak by mi asi na ruce vadil, a dále se vzhledem k délce prospaného času bojím, že bych ho zblbnul.

Aktivity, které náramek měří, jsou u mne dvě: chůze a běh. Abych byl přesný, tak pro běhání používám stejnojmennou aplikaci v mobilu, která mi plnohodnotně nahrazuje sportovní trackery. Navíc je bez reklam. Naměřené hodnoty se nakonec stejně synchronizují mezi oběma přístroji, takže i běh do celkového výsledku patří.

Trasa Loket - Poříčí

Teď k číslům. Mám je rád kvůli vysoké vypovídací hodnotě. A pokud jsou ještě navíc velká… Před několika lety jsem začal evidovat i kilometráže z výšlapů. Po dvou letech mne to přestalo bavit, a tak jsem vše nechal na aplikaci v mobilu. Dneska se tím vůbec nezabývám, o to příjemnější je zjištění, kolik že jsem toho vlastně za jeden rok nachodil a naběhal.

Mezi Fitbitem a jinými aplikacemi je jeden zásadní rozdíl. Zatímco Sports Tracker ( u mne také Endomondo) měří skutečné sportovní aktivity, náramek sleduje a zaznamenává celý den. Takže i mé našlapané tisíce kroků každodenně ve škole.

Podle jedné britské studie by měl člověk nachodit denně alespoň 10 tisíc kroků, aby se udržoval ve fyzické i psychické kondici. Mám hodně rozdílné dny, záleží na tom, jestli jsem byl i běhat, ale pod tuto hranici se dostávám spíše výjimečně. Záznamy mne zajímají především po skončení týdne, není problém dosahovat 100 tisíc kroků.

Roční outdoorové zúčtování

A jak to tedy za celý rok dopadlo? Jak je vidět na screenu z webu, počet kroků je obrovský. I přepočet na kilometry ukazuje, že si příliš klidu neužívám. Asi 15 % tvoří běhy měřené aplikací Fitbit v mobilu. Ta je skvělá, takový tichý společník pro rekapitulační čtení, když jedete v autobusu, nebo se nudíte na poradách.

08-01-2017

Na Timovi
Ve světě