it´s too late to be late again

Články



Fitbit zlobí


Když se mobilní aplikace chová jinak, než čekáte.

Přes rok používám aplikaci Fitbit k měření běhů. Vcelku je mi jedno, co na mobilu ukazuje čas a kilometry, ale Internet věcí okroužkoval mé zápěstí skvělým náramkem Charge HR, takže nemělo cenu kombinovat více programů. Aplikace prošla docela dobrou evolucí, umí odesílat fotky na sociální sítě, ukazuje trasy na mapách, spouští hudbu s náhodným výběrem a hlásí stav po každém kilometru. Nejde o nic výjimečného, ale přidaná hodnota je v náramku.

Z běhu

Spokojenost je veliká, ale dneska Fitbit ukázal i druhou stránku softwarového měření. Jak je vidět na obrázku, při dopoledním běhu mi naměřil přes 11 km. Při ukládání ale došlo k přepočtu tak, že ubral asi 0,7 kilometru. To se může stát, říkám si, ale jak mám rozumět tomu, že se na displeji objevují obě čísla? Změřené kilometry i nová hodnota na jedné mapě? Je pro výstup prioritní zápis z GPS, nebo výpočet? Počet kroků se rovněž přepočítal, což chápu, neboť běhám bez náramku.

Z výšlapu

Dobrá, zkusím to odpoledne znovu, rozhoduji se pro další pokus. A tak vyrážíme na kratší výšlap, který má na konci 7,59 km. Ukládám data a najednou dojde k ještě brutálnějšímu přepočtu. Výsledek? Nečekaných 6,11 km, takže téměř o 1,5 kilometru méně.

Aplikace ukazuje výpis jednotlivých kilometrů i časů a paradoxně i zde výstup odpovídá změřeným hodnotám. Především odpolední trasu mám mnohokrát prověřenou, opravdu by měla být přes 7 kilometrů. Měl jsem na ruce i náramek a po synchronizaci došlo ke snížení počtu kroků asi o 100. Změně rozumím, ale číslo znamenající přibližně 70 metrů opět nemá žádné opodstatnění.

Náramek je skvělý a chová se přesně tak, jak má. Problém je v aplikaci na mobilu, a tak nezbývá než věřit, že co nejdříve dojde k opravné aktualizaci.

Uplynul týden…
(psáno 5. března)
Minule jsem psal, jak mi mobilní aplikace Fitbit špatně přepočítává vzdálenost. Včera a dnes jsem při běhu opět zkusil, jestli došlo k nápravě. V týdnu totiž proběhla aktualizace. Bohužel, možná se objevily nějaké nové vychytávky a také došlo k lepšímu publikování fotografií na sociální sítě, chybu ale neopravili. Jen mi není jasné, jestli jde o problém jen u mne, nebo napříč světem. A tak jsem začal hledat.

Kostel sv. Mikuláše

Help forum funguje a docela žije, tak tu snad něco objevím. Aplikace jako jedna z mála funguje v iOS, Androidu i Windows a diskuse vychází ze sytému, který používáte. Takže iOS a hledání pravdy. Hned první vlákno řeší stejný problém jako já. Vzhledem k tomu, že autor zmiňované vzdálenosti popisuje v mílích, je zřejmé, že chybička bourá hranice. Zatím ale žádné řešení, jen jedna informace, že problémy začaly 22. února.

Občas posílám snímek z běhu na Twitter, což jsem udělal i dneska. Překvapení! Na poznámku totiž zareagovali z Fitbit Support s tím, že by potřebovali popis chyby a screenshot. Taková zpětná vazba u Twitteru nebývá častá, a tak opravdu oceňuji, že mají snahu komunikovat. Dokonce slíbili, že aplikaci opraví…

26-02-2017

Na Timovi
Ve světě