it´s too late to be late again

Články



TiddlyWiki ožívá


České weby založené na systému TiddlyWiki.

Když jsem psal první dva články o TiddlyWiki, netušil jsem, zda má tento způsob publikování nějakou budoucnost. Protože se ale na webu autora stále něco děje a jeho nadšení je dost nakažlivé, občas doplním i český překlad TiddlyWiki.cz o něco nového.

Česká TiddlyWiki

Dnes existuje silná diskusní skupina na serverech google.com, která umožňuje rozsáhlou výměnu zkušeností. Najdete ji na adrese groups.google.com/group/TiddlyWiki/ . Vyžaduje sice znalost angličtiny, ale kdo myslí webdesign vážně, stejně jí neunikne.

Diskuse o TW

Objevují se různé modifikace původního designu, dokonce vznikla i nová oficiální verze TiddlyWiki 2.0, která je výrazným posunem dopředu. Je to také znát na velikosti kódu stránky, ta se dostává až k 200 kB, což je samozřejmě hodně. Nicméně, je třeba brát v úvahu, že v této jedné stránce je soustředěn celý web. Velmi zajímavé designové úpravy jsou na webech, které uvádí J. Ruston na svých stránkách TiddlyWiki v odkazu ServerSide.

TiddlyWiki.com

Už se objevují i první české stránky, kde je vidět, že filozofie TiddlyWiki je ve dvou rovinách. Vlastní publikování, kde stačí znát několik jednoduchých formátovacích pravidel a používat již hotový systém, nebo jít dál a tvořit svůj vlastní design.
Tato druhá úroveň je dobrým nakročením do tajů a kouzel webdesignu. Navíc v kódu, který má kaskádové styly jako součást stránky, nikoli jako externí soubor. Pro začátečníka to může být problém, ale výsledek za to stojí. Zejména v nové verzi TW jde dělat opravdu mnoho. Jeremy Ruston (autor celého TW) se evidentně nespokojí ani s touto verzí a brzy určitě vytvoří něco nového. Ta současná, kromě zajímavějšího designu, přináší důležitou novou vlastnost float, která umožňuje obtékání obrázků textem.
Několik stránek, které využívají českou TiddlyWiki, zde uvádím hlavně jako motivaci, že to je opravdu zvládnutelné.
- Pavlína
- Tábory Březová
- Karate klub Chodov

Jsou to všechno studentské projekty, což je dobře. Zejména jim by totiž tento styl webu měl nejvíce vyhovovat. Každý, kdo chce publikovat na Internetu, má k dispozici redakční systém, ve kterém může zveřejňovat své vlastní příspěvky a využívat prakticky jakýkoli freehosting. TiddlyWiki nepotřebuje žádnou databázi, žádné PHP skriptování ani příliš velký prostor na serveru. Uvedu zde postupně i další weby v TiddlyWiki, pokud je objevím. Budu rád i za jejich případné doporučení.

10-08-2006

Na Timovi
Ve světě