it´s too late to be late again

Články



Tisícovka v roce 2017


I letošní rok bych mohl nazvat běžecký.

Minulý rok měl pro mne v dosažení 1000 km svůj symbolický význam. Po úrazu jsem byl sám zvědav, jestli najdu motivaci k dlouhodobějšímu běhání. Nakonec jsem to zvládl nečekaně brzy, ale řekl si, že takto už ne. V další období zmírním a bude to více na pohodu. Bylo, vlastně pořád je. Běh vás musí bavit, uklidňovat, nikoli stresovat.

V lednu letošního roku jsem si dal cíl 600 km. Začátkem léta došlo k posunutí na 800 km, v září už bylo jasné, že to bude opět tisícovka. A čtvrtý rok po sobě! Velký vliv na to měla změna nejčastější trasy, ta nová (Loket - Svatošské skály v různých kombinacích) je hezčí a použitelná i při špatném počasí.

Pohled z Kozích vrchů

Skvělý byl poslední běh, kterým jsem se za metu dostal. Chybělo mi 11 km, už jsem se chystal v sobotu dopoledne, že vyběhnu. Do toho mi přišla zpráva od kamaráda Michala, že bychom si mohli zaběhnout do Tašovic (K. Vary), že do 20 minut bude u mne. Kdo by odolal, že?

Nakonec z toho bylo přes 20 kilometrů, bez kopců a po cyklostezce. Sám bych se k tomu nedokopal, ale ve dvou to je paráda! Taková chlapská drbárna, během necelých dvou hodin se probere hodně témat, od běhání až po politiku. Můj letošní nejdelší běh!

Na podzimní cyklostezce

A statistika?
Poprvé jsem k tomu potřeboval méně než 100 běhů (99), což znamená, že jsem volil trochu delší trasy. Rychlostně jsem pomalejší, mám v průměru něco přes 6 minut. Mohou za to ale kopce, takže jsem spokojen. Přece jenom v převýšení okolo 100 metrů na několika kilometrech a v lesním terénu nelze trhat rekordy. Porovnání s loňským rokem vypadá docela zajímavě:

2016
Průměr na měsíc: 133,5 km
Průměrná délka jednoho běhu: 9,625 km
Průměrný proběhaný čas: 792 minut měsíčně (13,2 hodin)
Průměrný počet běhů: 14x za měsíc


2017
Průměr na měsíc: 100,9 km
Průměrná délka jednoho běhu: 10,192 km
Průměrný proběhaný čas: 625 minut měsíčně (10,4 hodin)
Průměrný počet běhů: 10x za měsíc


Co bude příští rok, se uvidí. Cross má v sobě náboj v překonávání přírodních překážek. Stejná trasa může být ve dvou různých dnech tak odlišná, že plánovaná strategie je k ničemu. Stačí jeden déšť nebo špatně odhadnutý pitný režim a všechno je jinak. Jistota je jedna: musí se běžet!

04-11-2017

Na Timovi
Ve světě