it´s too late to be late again

Články



Chromebook a programování (5)


Některé činnosti snadno přístupné v Chrome OS zatím nejsou.

Další téma, které úzce souvisí s využitím operačního systému, je programování. Pokud uvažujete nad tím, že byste chtěli na chromebooku kódovat rozsáhlejší algoritmy, dobře si to rozmyslete. Variantu offline jsem ještě neobjevil, snad kromě jednoduchého editoru pro HTML, popř. krátkých skriptů. Bohužel bez možnosti ověření, lokální server v Chrome OS zatím neumím.

Druhá možnost je v programování skriptů pro Google Disk a doprovodné aplikace (Editor skriptů). Jedná se v podstatě o Javascript, který je pro Google trochu zjednodušen. Prostředí je velmi dobře připraveno, přístupnost zejména pro aplikaci Google Sheets je subjektivně lepší než VBA pro Excel. Profesně mne baví matematické funkce, pokud Javascript používáte, prostor pro realizaci tady je.

Chromebook Acer for Work

Jiná cesta je v online prostředí, tady nabídka existuje. Velmi často se objevuje v různých doporučeních program ShiftEdit. Jde o prostředí, které je v pokročilejší verzi placené, mně ale příliš nevyhovuje. Skvělá platforma je webová aplikace w3schools.com (online web), hlavně pro výuku programování. Umožňuje psát krátké a přehledné prográmky, které si okamžitě zkontrolujete. Můžete si vybrat, který programovací jazyk chcete, samozřejmě z těch známějších. Například skriptování v PHP využívá vzdálený server, který vám umožní okamžitou kontrolu.

Jsem nyní v situaci, kdy potřebuji na svůj web přidat novou samostatnou část. Jde o PHP a já docházím k tomu, že to v Chrome OS včetně uvedených možností zatím nedám. Tady je systém pro mne hodně limitován. Ale v případě, že ladím kód webu přes prohlížeč, není systém překážkou. Jestliže například tvoříte stránky s využitím publikačního systému přímo na serveru a ne lokálně na svém počítači, Chromebook je v pohodě.

10-12-2017

Na Timovi
Ve světě