it´s too late to be late again

Články



CSS kaskádové styly pro webdesignéry


Autor: Marek Prokop
Vydal: Mobil Media a.s. v roce 2003

Kniha, o které píšu, patří mezi nejlepší publikace o webdesignu, které jsem měl možnost číst. Když jsem se rozhodl radikálně změnit svůj přístup k webu a místo WYSIWYG editoru začal používat čistý kód, logicky jsem sáhl po kaskádových stylech. Do té doby jsem je používal pouze u odkazů. Na knižním trhu bylo knih o kaskádových stylech jako šafránu, naštěstí tato mezi ně patřila. Dnes mohu říct, že publikace CSS kaskádové styly pro webdesignéry je vhodná pro pokročilé uživatele kaskádových stylů i pro začátečníky, kteří to myslí s webdesignem vážně.

Rozdělil bych ji do tří částí:

Základy použití kaskádových stylů
Tady bych ocenil propojení s XHTML kódem, podrobný rozbor syntaxe a to nejdůležitější, co dělá kaskády kaskádami - dědičnost.
Zajímavá část je práce s boxy - hlavně plovoucími a jejich polohováním. Na svém webu je používám a práce s nimi je zajímavá a pohodlná.
Absolutní polohování a layout stránky - za tyto informace a vysvětlení jsem opravdu vděčný. Obzvlášť proto, že stránka, sestavená podle návodu v knize prostě nefungovala, jak by měla. Chybami se člověk učí, a proto neprozradím, v čem byl problém. V uvedených selektorech to ale nebylo.
Kapitola podrobně popisuje princip funkcí float, display a position - doporučuji přečíst pečlivě. Zkrátka - tato část knihy by mohla být samostatnou knihou, a to velmi užitečnou.

Referenční přehled CSS
Další částí je referenční přehled CSS. Nejde jenom o popis vlastností, ale i o uvedení jejich možných hodnot a typů prohlížečů, které je podporují. Celá část je poměrně vyčerpávající, nicméně, při čtení mi chyběla okamžitá aplikace.

Detailní popis vlastností
To mi vynahradila třetí část, která uvedené vlastnosti popisuje velmi podrobně. V každé části je i tzv. "praktické využití", kde je popsáno, co kaskádový styl s designem udělá. Za dobrý nápad považuji i upozornění na různé doprovodné jevy, které bychom neočekávali (obzvášť při používání barev).

Kniha je bohatě doplněna kaskádovými styly, které jsou odlišené jiným typem písma. Některé části jsou doplněné i obrázky, především v oblasti boxů.
Obecně si myslím, že grafických doprovodů by ale mohlo být v knize více. Určitě by tím oslovila další nadšence.

Na závěr snad mohu publikaci jenom doporučit. Je opravdu výborná. Četl jsem ji už několikrát a vždy v ní najdu něco nového. Pod neustálým působením barevných zvýrazňovačů už ani není vidět původní barva tisku. Co oceňuji, je to, že se kniha stále nerozpadla, čemuž se dost divím. Je totiž brožovaná a můj výtisk opravdu trpí. Autorovi patří i web Sova v síti, na kterém najdete hodně dalších rad a doporučení.

Vydavatelem je společnost Mobil Media, kniha vyšla v roce 2003 a stojí asi 280 Kč.

23-04-2005

Na Timovi
Ve světě