it´s too late to be late again

Články



Publikování v prostředí WordPress


Jednodušší publikační systém s bohatou nabídkou funkcí.

WordPress patří podle mne k těm jednodušším publikačním systémům. Tím nemyslím jeho možnosti, ale ovládání a instalaci. Pro svoji existenci na serveru vyžaduje WordPress povolené PHP skriptování a databázi MySQL. To není nic zvláštního, prakticky každý "rozumný" redakční web funguje podobně. K přednostem tohoto programu patří výborně připravený instalační proces, který databázi vyplní potřebnými tabulkami přímo z okna prohlížeče. Jedinou podmínkou bylo externí zřízení této databáze, což je možné snadno realizovat například přes phpMyAdmin vašeho poskytovatele. Když jsem testoval Drupal nebo phpRS, právě s tímto instalačním krokem jsem trochu bojoval. Nakonec jsem vždy raději databázi nahrál celou přímo na server, protože to bylo jednodušší. Zde se celá databázová struktura vejde do 10 tabulek, což je přehledné a potřebná data se dobře ošetřují. Pro srovnání – v phpRS je 35 tabulek. I tady je ovšem databáze snadno přístupná.

Redakční rozhraní je intuitivní a pochopitelné. Klasické přihlášení přes username a password funguje bez problémů, administrátor může přidávat další redaktory. WordPress má výborně propracovanou administraci celého webu. Přestože na vás mluví anglicky (na serveru nabízí i českou lokalizaci, tu jsem ale nezkoušel), použitý slovník je všeobecný z hlediska počítačové terminologie a neměli byste mít velké problémy. Na řadu věcí je možné přijít metodou pokus-omyl (zde ale pokus-úspěch).

Design webu je editovatelný přímo v systému, což je vlastnost k nezaplacení. Obzvlášť, pokud nemáte velké zkušenosti s kaskádovými styly. Zde jsou přístupné přímo přes rozhraní a jejich úprava asi nemůže být snazší. Výsledek můžete ihned kontrolovat. Na webu Theme Viewer najdete řadu designových prvků, které lze stáhnout a vložit do vašeho webu. Nabídka tu je opravdu slušná, nicméně vlastní úprava je určitě lákavější.

WordPress vyžaduje vypnuté globální proměnné v PHP nastavení, což je běžnou záležitostí naprosté většiny poskytovatelů. Jen si musíte dát pozor, pokud jej budete instalovat na localhost, zda i zde vaše nastavení odpovídá požadavkům této aplikace.

Celou dobu jsem se snažil srovnávat WordPress s phpRS, protože ten druhý již mám trochu zažitý. Významnou roli zde může hrát lokalizace do češtiny a já bych pro složitěji strukturované weby použil asi raději phpRS. To ale neznamená, že WordPress je horší. Jeho primární role je více v blogovacích webech, tam mi naopak připadá phpRS zbytečně rozsáhlý.

Na webu systému Wordpress také najdete výborně zpracovaný a bohatý tutoriál, který vám pomůže při řešení mnoha problémů a odpoví na řadu otázek. Tuto podporu považuji za vysoký bonus, který se v řadě jiných systémů teprve vyvíjí na základě zkušenosti různých uživatelů.
>>>>>

21-09-2006

Na Timovi
Ve světě