it´s too late to be late again

Články



Vhodný editor pro tvorbu webu


Výsledky ankety o www editorech o něčem vypovídají.

Výsledky ankety o www editorech Anketa na téma Nejčastěji používané editory pro tvorbu webů zaujala 300 čtenářů Chytráka Tima a trvala asi 2 měsíce. Výsledky nakonec dopadly podle očekávání, nicméně nepříliš výrazně. Základním předpokladem bylo, že se hlasující dobře vyznal v nabízených možnostech a dokázal se rozhodnout. Řada lidí totiž používá více možností, které vhodně kombinuje.

Čistý a validní HTML kód – 33%
Plná třetina lidí má ráda textové editory, které umožňují psát webové stránky přímo v čistém kódu (X)HTML s podporou CSS. Takovými programy jsou například Poznámkový blok (NotePad), PSPad, Kwrite, BlueFish, apod. Tento způsob předpokládá dobré znalosti značkovacího jazyka HTML a použití kaskádových stylů, stejně jako práci s obrázky nebo tabulkami. Předpokladem pro moderní web je beztabulkový layout a používání stylů. To vše by měl uživatel textových editorů pro psaní webů znát. Za zmínku jistě stojí, že se většinou jedná o programy k použití zdarma, které bývají volně na Internetu ke stažení.

WYSIWYG editor – 29%
Tento způsob umožňuje tvořit internetové stránky bez jakýchkoli znalostí HTML. Vše se odehrává v pracovním prostředí, do kterého se přímo umisťují textové i grafické prvky. Nejběžnějším editorem je pravděpodobně MS FrontPage, který je součástí kancelářského balíku MS Office a od verze FP 2000 nabízí opravdu vysoký komfort. Výsledný kód je bohužel hůře čitelný, neboť se veškeré formátování odehrává přímo ve stránce a datová velikost je zbytečně veliká. Také zde těžko můžeme hovořit o validitě kódu podle standardů W3C. Jiným editorem je DreamWeaver, který je také velmi oblíbený. Oba programy jsou licencované a pro běžného uživatele poměrně drahé. Naopak, freewarové programy jsou Mozilla Composer nebo nový Nvu. Tento způsob psaní webů dokonce během první stovky hlasujících výrazně vedl.

Publikační a blogové systémy – 24%
Pod touto nabídkou se skrývala možnost použití systémů, které jsou již na Internetu připraveny, kde se stačí zaregistrovat a začít zdarma publikovat. Známé jsou například Bloguje.cz, Estranky.cz, Blogger.com, Lide.cz, popř. další. Tento typ používá mnoho lidí pro tvorbu osobních stránek, webových deníčků a pro mne trochu překvapivě i pro tvorbu třídních stránek. Poskytovatelé využívají tuto službu k vlastní reklamě, kterou si jistě za tuto činnost zaslouží. Prostředí mívá dvě rozhraní – redakční systém, který vyžaduje přihlašovací údaje autora, a veřejné rozhraní, které je vidět v prohlížeči. Jde o způsob velmi pohodlný.

E-learningové prostředí – 15%
Tuto alternativu jsem do ankety zařadil s cílem zjistit, zda je pojem e-learning v širším povědomí veřejnosti. Přiznám se, že mi výsledných 15% nic nenaznačuje. Jako běžný publikační nebo prezentační web se příliš nehodí, proto bych předpokládal využití u škol a jiných institucí. Vzhledem k tomu, že některé systémy nabízí i možnost osobních blogovacích deníčků, předpokládám, že se ve výsledku odrazila i tato možnost.

A to je k hodnocení výsledků asi všechno. V každém případě mohou zjištěná čísla vyvolávat polemiku nad tím, co se vlastně pro publikování na webu hodí nejvíce. Zajímavým výsledkem je také skutečnost, že celkový součet procentuálních podílů dává nádherných 101%, což je způsobeno zaokrouhlením. Je na vás, kde přebytečné procento uberete, aby se výsledek co nejvíce blížil vašim představám.

04-10-2006

Na Timovi
Ve světě