it´s too late to be late again

Články



Chromebooková efektivita


Je to jednoduché, jde o gesta a klávesové zkratky.

Kdybych měl pojmenovat česky chromebookový touchpad, tak asi dvouprsťák. Dvěma prsty dopředu a dozadu posouváte obrazovku nahoru a dolů. Logika je jako u myši (lze otočit), pohyb je opravdu návykový. Pohyb dvou prstů zleva doprava pohybuje ve stejném směru stránkou. Skvělý je pohyb prstů od sebe nebo k sobě, zvětšujete a zmenšujete stránku a pokud nemáte dotykovou obrazovku, je tato funkce k nezaplacení. Klepnutím dvěma prsty do touchpadu vyvoláte nabídku jako u pravého tlačítka myši. Ony ale fungují i tři prsty, pohybem do stran měníte otevřené panely.

Zkratky ani nelze všechny popsat, po dvou letech umím jen některé. Především ty, které mi urychlují práci, jsou výborné. Jejich přehled se původně vyvolával náhledem, který byl skvěle nastaven. Stiskli jste SHIFT, ALT nebo CTRL a prosvítily se vám všechny kombinace. S aktualizacemi tato vlastnost bohužel zmizela, nicméně celý přehled najdete v nastavení.

Nastavení klávesnice

Několik pro mne klíčových zkratek. Levý ALT a ťuknutí do touchpadu vyvolá nabídku jako u pravého tlačítka myši. Zvykl jsem si na to okamžitě, jde o příkaz, který potřebuji často. Klávesnice nemá DELETE, pouze BACKSPACE. Ale i první příkaz můźete mít kombinací kláves VYHLEDÁVÁNÍ a BACKSPACE. Já to nepoužívám, ale jestliže DELETE chcete?

Chromebooky nemají primárně nastaveny funkční klávesy F1 - F12, i když je můžete aktivovat. Místo nich jsou na klávesnici jiné, nativní pro Chrome OS. Opět je lze kombinovat například pro screenshot, podsvícenou klávesnici (pokud ji máte) nebo otočení obrazovky. Klíčovou klávesou je VYHLEDÁVÁNÍ, v Mac OS i Windows má sice náhradu, ale klávesnici je třeba vnímat jako součást celého systému a propojení hardware a software. V tom ostatně vidím největší výhodu Chromebooků, i když výrobci jsou různí. Návykovost je vysoká, proto se vyplatí jej používat spíše, než jen Chrome OS jako duální systém u jiného notebooku.

Proč jsem použil v názvu slovo efektivita? Pro mne je Chromebook především pracovní nástroj a jakákoliv činnost na něm je bez časových prodlev. Otevírání aplikací nebo souborů, práce v úložišti, běžné procesní úkony, to vše je rychlé a spolehlivé. Výdrž baterie je celodenní, po zvednutí displeje je Chromebook spuštěn. A když k tomu připočtu výše uvedené zkratky a gesta…

26-01-2019

Na Timovi
Ve světě