it´s too late to be late again

Články



Chromebook a statistika


Další skvělé využití cloudového prostředí ve škole.

Učím zrovna statistiku a tak logicky zapojuji tabulkový kalkulátor. Tentokrát poprvé Google tabulky, naposledy hrál hlavní roli ještě Libreoffice Calc (mimochodem výborný). A když tabulky, tak také kompletní zpracování dat v Chromebooku. Hned v úvodu ale přiznávám, že veškeré výpočty jsou na něm nezávislé. Chrome OS je sice pro podobné aktivity ideální, hlavní roli ale hraje G-suite a prohlížeč.

Googlovské tabulky umí opravdu hodně. Nebudu je srovnávat s Excelem nebo Calcem, protože vyžadují trochu odlišný přístup. To platí především o doplňcích, ty ale pro běžnou statistiku nepotřebuji.

Data mám z jedné osobní databáze, která obsahuje přes 800 údajů (měření z běhů). Nikdy mne nebavila výuka tabulkových kalkulátorů na několika položkách, kde je cílem ukázat, jaké funkce program umí. Jeho krása se projevuje při velkém množství dat. Takže střední hodnoty, odchylky a hlavně korelace ukazují, k čemu se statistické funkce hodí. A samozřejmě rozdělení četnosti je při takovém množství dat hodně vypovídací. Další výborné výpočty jsou percentily. Učím maturanty a vzhledem k testům, které absolvují kvůli vysokým školám, jde o aktuální téma.

Výhoda přípravy je v cloudovém řešení a propojení s Google diskem. Pokud chcete používat Google Classroom, má celá práce velkou přidanou hodnotu. Můžete kolem jednoho listu v tabulkách vytvořit scénář několika zajímavých úloh, navíc jej lze průběžně doplňovat, oživovat data nebo zapojovat další funkce.

18-03-2019

Na Timovi
Ve světě