it´s too late to be late again

Články



Chromebook v rukou žáků


Vynikající přenosná zařízení pro výuku a jejich přidaná hodnota.

Když jsem psal článek o tom, jak může notebook s Chrome OS sloužit učitelům, bylo mi jasné, že musí dojít i na žáky. Díky tomu, že máme chromebookovou učebnu pro celou třídu, zkušenosti se získávají poměrně snadno. Třída je totiž od října, kdy jsme ji otevřeli, hodně navštěvována. Užitná hodnota je opravdu veliká a obliba učebny roste.

Když jdete k počítačům s celou třídou (28), potřebujete jistý standard. Prostor, který je přehledný, abyste se nemuseli prodírat mezi lavicemi a židlemi. Dostatečně viditelnou projekci s dobrým ozvučením. Stále nabitá zařízení, u nichž nebude překážet žádná kabeláž. Snadnou přístupnost včetně přihlašování a jednoduchou a intuitivní obslužnost. Kritéria, která nejsou nesplnitelná, pokud víte, co chcete a proč to chcete. Klasický námět pro projekt.

Chromebooky v akci

Hodina začíná
Téma je pro využití výpočetní techniky velmi vděčné, statistika v tabulkovém kalkulátoru. Při samostatné přípravné práci jsem neřešil formát (můj typický přístup), a tak se objevily tři alternativy - MS Excel, Libreoffice Calc a Google tabulky. A protože cloudové řešení převládalo, byla by škoda do něj nezasvětit i ostatní.

Žáci si berou každý svůj Chromebook. Pokud mají vlastní googlovský účet, mohou se přihlásit na něj. Jestliže ne, přihlašují se pomocí účtů pro učebnu. Celý proces nezabírá ani 5 minut, zařízení je po přihlášení okamžitě připraveno k činnosti. Jdeme na to! Vše, co žáci vymyslí, se jim automaticky ukládá do jejich cloudu, nikoli do Chromebooku. Až skončí, svůj účet odpojí a veškerá jejich zapojeni se odstraní. Data jim zůstanou. Jednoduché, že?

Učebna je bezdrátová a tak mohu s Chromebookem v ruce chodit mezi žáky a pomáhat. Tato flexibilita je velký bonus, mám neustálý přehled a jsem každou chvíli u někoho jiného. Stále mohu promítat a reagovat na dotazy. Navíc mám přehled o celé třídě a žáci nikdy předem neví, odkud do jejich obrazovek koukám.

Chromebooky před akcí

Chromebook nebo tablet?
Při diskusi, zda je pro výuku vhodnější tablet nebo Chromebook, nikoho nepřesvědčuji, i když o technologiích s učiteli jiných škol mluvím často. Podle mne záleží na tom, co sledujeme. Vzhledem k tomu, že mi šlo o tabulkový kalkulátor, tablet se hodil méně. Jsem zvykĺý používat a také používám iPad denně už hodně let. A právě proto vím, proč mi Chromebooky v hodině vyhovují víc.

Velkou roli zde hraje druh školy. Pro nás (gymnázium) se hodí spíše technologie pro rozsáhlejší práce, obzvlášť když je potřeba více psát a pracovat v multitaskingu. U 2. stupně základní školy je to asi jedno a pro 1. stupeň bych rozhodně doporučil tablet, protože dětí baví víc a je intuitivní.

BTW: Učebnu využíváme i na vzdělávání učitelů. Naposledy tady probíhal seminář k zapojení robotů do výuky, pro což nám Chromebooky bohatě stačily. Veškeré zdroje i editor byly online.

22-04-2019

Na Timovi
Ve světě