it´s too late to be late again

Články



BBC micro:bit ve škole


Chcete využít hodiny informatiky pro základy programování a robotiky?

Již samotný modul micro:bit je docela unikátní. Zkoušet programovat s cílem využít malé pole o 25 bodech není úplně jednoduché. Musíte totiž výstup plánovat tak, abyste se do malé plochy vešli. Je to fyzicky omezené hřiště, které nabízí velký tvůrčí prostor pro spoustu zábavy.

A také různé platformy pro programování. Díky podpoře zásadního hráče (Microsoft, resp. webové aplikaci Makecode) vzniká didakticky výborná učební pomůcka pro každého. Kromě toho můžete využít i prostředí z iOS Swift Playground (Apple) nebo přímo programovací jazyk (Javascript, Python, …).

Micro:bit
Micro:bit s připojenými bateriemi

Jednoduché skripty v Makecode vycházejí z logiky prostředí Scratch, které nabízí sestavování dílčích bloků. Využívání proměnných, funkce, podmínky nebo cykly, tyto běžné metody jsou samozřejmostí. Komunikace počítače s micro:bitem je o vkládání programů do jeho složky, poté již mikropočítač plní své úkoly.

Možnost rozšíření o další moduly dělá z micro:bitu užitečný prvek. Jde totiž velmi často o modelování praktických oblastí, které zasahují i do fyziky nebo biologie. Přirozeně se tak vytváří povědomí o tom, že informatika a matematika jsou prostředky pro život nezbytné.

Makecode
Prostředí Makecode

Přestože vlastní micro:bit stojí okolo 400 korun, prostředí Makecode nabízí i vizualizaci, takže není nutné jej hned kupovat. V dnešní době plné směřování k povinné algoritmizaci už na základní škole má řadu alternativ, nejčastěji asi cenově dostupné robory Edison nebo Ozobot.

Mně se pro výuku programování micro:bit líbí víc. Jednak kvůli ceně, a dále jde o otevřený hardware, který je i ve stavu offline hezkou pomůckou. Hned po připojení vyžaduje aktualizaci firmware, která je jednoduchá a rychlá. Poté je již připraven k nasávání vámi vytvořených programů. Sám o sobě robotem není, ale v kombinaci například s autíčkem plní stejnou funkci. Jen si ho musíte nejdříve sestavit. Což vnímám jako velký bonus.

BTW: Prostředí Makecode funguje samozřejmě i v iPadu, protože jde o webovou platformu. Buď se k němu dostanete přes prohlížeč nebo díky aplikaci micro:bit, která je ke stažení zdarma. Přes ni synchronizujete tablet s mikropočítačem pomocí Bluetooth.

05-05-2019

Na Timovi
Ve světě