it´s too late to be late again

Články



Micro:bit a Grove Inventor


Fyzikálně laděné programování.

Mikropočítač je bezvadný sám o sobě, ale pokud jej obohatíte o další zaměření, nebudete litovat. Nabídka na trhu je vysoká, můžete se zaměřit na nějakou oblast, nebo si jen tak programovat. Do webové aplikace Makecode si stáhnete potřebné rozšíření a můžete začít. Programování je překvapivě mnohem jednodušší a výsledné scripty kratší.

Vyzkoušel jsem badatelsky zaměřenou sestavu Grove Inventor Kit, protože je o fyzice a technice. Obsahuje senzory, které mají jasný tah na branku. Reagují na světlo i pohyb, můžete připojit číselný displej nebo potenciometr a začít psát jednoduché prográmky.

Světelný pás v rozšíření Neopixel
Rozšíření Grove a Neopixel

Didaktická stránka je bezpředmětná. Pokus je možné připravit, vysvětlit si teorii a následně ověřit. Ideální prostor pro projektovou výuku a práci žákovských týmů. Jedna sestava (okolo 1400 Kč) stačí pro několik skupin. Problém je v tom, že každá potřebuje vlastní micro:bit. Takže by mělo jít o záležitost v dlouhodobějším horizontu.

Prošel jsem si všechny navrhované pokusy a některé i zkombinoval. Efektní je propojení pásu se světelnými LEDkami a potenciometrem, které doplníte o rozšíření Neopixel. Ale mnohem zajímavější je spojení senzoru vzdálenosti a digitálního displeje. Prezentované hodnoty jsou totiž překvapivě přesné.

Podobné sestavy chápu jako využití informatiky pro jiné předměty. Stejně jako matematika se tak stává prostředkem a žáci programují pro jiné cíle. Chceme moderní vzdělávání? Propojujme obory, obzvlášť takto hravě.

09-06-2019

Na Timovi
Ve světě