it´s too late to be late again

Články



Zrychlete své WWW stránky!


Autor: Andrew B. King
Vydal: Zoner Press, 2004

Kniha Zrychlete své WWW stránky! může být zajímavým doplňkem knihovny každého webdesignéra. Obsahuje řadu dobrých doporučení, je použitelná především jako kvalitativní upgrade informací z jiných zdrojů. Jednotlivé kapitoly jsou bez přímých souvislostí (pokud to lze u webu říct), náročnost se postupně zvyšuje. Publikace je doprovázena i webem s příklady a webovými nástroji.

Psychologie výkonu
Kapitola, která se může zdát někomu zbytečná, se mně osobně moc líbila. Možná působí trochu odtrženě od běžných počítačových "manuálů", ale např. schéma v podobě klasické vývojové pyramidy na str. 32 je naprosto vypovídající. Tento obrázek by měl mít před očima každý, kdo to s webem myslí vážně.
Zásadní osou celé knihy je rychlost, kde se hledá řešení nikoli v kvalitě připojení ale uvnitř struktury webu v úspoře datového objemu. A publikace jasně ukazuje, že to jde.

Optimalizace HTML a XHTML
Obsah této kapitoly se objevuje prakticky v každé novější publikaci o webdesignu. Kniha je poměrně konkrétní, všímá si i takových detailů jako jsou tzv. prology a jejich negativní působení na některé serverové aplikace, tradičně popisuje deklarace a správnou syntax.

Optimalizace DHTML
Tato oblast má v knize tři hlavní části. První je vhodná pro ty, kdo s kaskádovými styly začínají a myslí to s nimi vážně.
Druhá část - Pokročilá optimalizace CSS mne moc potěšila - zejména v částech o vertikálních a horizontálních rolloverech v čistém CSS2. Pokud nechcete používat JavaScripty, určitě si kapitolu pročtěte - pravděpodobně tu najdete řešení. Stejně tak i v oblasti layoutu stránky.
Třetí část - Optimalizace JavaScriptu mne naopak příliš neoslovila, protože jsem jim nikdy nepropadl. Osobně jsem přesvědčen, ža tato kapitola je více pro programátory než pro běžné webmastery.

Další optimalizace
Optimalizace grafiky a multimédií. Kapitoly jsou standardní z hlediska obsahu - popisují použití různých formátů pro web. Některé rady jsou ale cenné, obzvlášť pokud jste se webovou grafikou zatím moc nezabývali. Optimalizace pro vyhledávače a Komprimace na webu jsou již kapitoly pro náročnější. Začátečníkům asi moc neřeknou, ale zkušení webdesignéři si rozhodně mají o čem číst.

Co je v knize příjemně zpracované, jsou shrnutí na konci každé kapitoly. Dokážu si představit využití publikace v rovině, kdy si ji přečtu - něco mne osloví, něco ne, ale v případě řešení problému sáhnu právě po těchto shrnutích. V několika bodech jsou zde popsány základní rady a varování, která by měl mít webmaster neustále na paměti.
V publikaci je také několik případových studií, bohužel s obrázky v černobílém provedení. Pro knihu o webdesignu to je škoda, ale uvedené studie se stejně asi v praxi moc nevyužijí.

Knihu je možné si objednat na adrese www.zonerpress.cz za cenu 351 Kč.
>>>>>

23-04-2005

Na Timovi
Ve světě