it´s too late to be late again

Články



GIRO 100 na koloběžce a jiné příběhy


… aneb půl života s koloběžkou.

Když se podaří sepsat příběh tak, že se od knížky nemůžu odtrhnout, hltám každou stránku tempem kolobkáře, který se spouští prudkým sjezdem z Kozích vrchů až dolů k řece. A vůbec se mi nelíbí zmenšující se počet listů, které zbývají do konce. Pocit, který ve mně parta koloběžkářů vyvolává, je plný respektu a skoro jako bych je znal. Tak skvěle jsou v knize vykresleni.

Dvě hlavní osy představují Tour de France a Giro d´ Italia pohledem nadšenců, kteří si splnili sny. Projet všechny etapy na koloběžce o den dříve, než tam přijedou cyklisté v hlavním závodu. A protože podobné situace tvoří neplánované krize, vypovídají hodně o lidech. Možná to je důvod, proč mne kniha tak nadchla. Ale chuť pro čtení byla původně jiná - koloběžky.

GIRO 100 na koloběžce

Obě tour se mezi sebou prolínají ve střídajících se kapitolách tak, že v jednu chvíli jste v Alpách, za několik minut se přenesete do Pyrenejí, abyste na další stránce pokračovali v alpské etapě. Já se vlastně pořád těšil na novou příhodu v obou cestách, aniž bych některou vnímal méně. Autor Jan Vlášek se do mne dokonale trefil. Což platí i pro parádní situační fotografie.

Na YouTube jsem viděl hodně koloběžkových videí včetně jízdy skoro stejné party jako v knize z Paříže do Roubaix. Určitě si film pusťte, je skvělý. A knížka GIRO 100? Tu si zařazuji mezi mé nejoblíbenější, které čtu tak často, až je znám nazpaměť. Protože je neuvěřitelně nabíjecí.

05-05-2020

Na Timovi
Ve světě