it´s too late to be late again

Články



PHP 7 (praktický průvodce)


Autor: David Sklar
Vydal: Zoner Press, 2018

Když je podtitul knihy Praktický průvodce nejrozšířenějším skriptovacím jazykem pro web, je asi jasné, co lze čekat. Jenže jedna věc je kuchařka obsahující konkrétní postupy, druhá výukový materiál, který je obsahově obecnější a zároveň má systém. PHP 7 je opravdu vyspělý jazyk, se kterým je třeba počítat. Zejména když váš web někde hostuje a letitá verze už nemusí fungovat podle vašich představ.

Dostal jsem se do podobné situace před rokem, když jsem předělával web Outdoor Loket. Na starém notebooku jsem používal PHP 5 a nijak upgrade neřešil. Když jsem si nainstaloval MAMP do nového stroje, funkce, které řídily přístup do databáze, nefungovaly. Ukázalo se, že přístupové skripty musím kompletně přepsat.

PHP 7

Kniha je skvělá v tom, že jde o textový kurz napsaný srozumitelným jazykem. Pro mne je v PHP přínosem každá nová informace nebo postup, a tak jsem většinu skriptů rád vyzkoušel. Provede vás kompletně od zápisu dat až po ukládání do databází a souborů. Obsahuje velké množství příkladů, které jsou ke stažení. Ale z vlastní zkušenosti mohu doporučit je spíše psát nově, lépe se chápou. Aspoň se naučím hledat případné chyby…

Způsob, jakým je například vysvětleno objektové programování, je jednoduchý a snadno pochopitelný. Opět si na jednotlivých příkladech můžu procvičovat jejich zápis, za kterým následuje vysvětlení smyslu a fungování. Spojení dat a logiky je jiná koncepce, hodí se například při opakovaném využití stejných funkcí. Mne tato kapitola oslovila asi nejvíc z celé knihy hlavně přívětivostí.

Druhá část se věnuje manažerování hotových webů z hlediska testování, ladění a komunikace s jinými weby nebo představení tří užitečných frameworků.

Na konci každé kapitoly je obsahové shrnutí a několik cvičení k opakování. Ta navazují na příklady v jednotlivých kapitolách a jsou dobře sestavena. Na konci knihy je i řešení.

Zdá se, že literatura o programování v posledních letech trochu stagnuje. Nové knihy vycházejí méně než dříve, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že se asi hůř prodávají. Dnes už také tolik neletí vlastní blogy, protože je nahrazují sociální sítě. Ale naprogramovat si svůj web má pořád kouzlo, které může oslovit i v době hotových publikačních systémů.
>>>>>

23-08-2020

Na Timovi
Ve světě