it´s too late to be late again

Články



Předvánoční čas ve škole v roce 2021


I pitomé tři dny mohou znamenat hodně.

Letošní prosinec vstoupí do historie jako nejvíce zmatečný z pohledu učitele. Konkrétně mne, abych zbytečně nezobecňoval. I v loňském roce, kdy před vánočními prázdninami někdo do školy chodil a jiný ne (čtrnáctidenní cykly), měla výuka větší systém. Primární byla distanční, které jsem přizpůsobil celý svůj přístup. Měl jsem představu, co a v jakém rozsahu budu učit i za několik týdnů.

Škola drží systém v maximální možné míře, ale docházku žáků ovlivnit nemůže. Dneska nevím, kdo mi zítra na hodinu dorazí. Očkovaní, neočkovaní, negativní, pozitivní, … Výuka je sice stále prezenční, ale žáci se ve třídě střídají nepředvídatelně. Někdo jde z absence do absence, jiný je ve škole pořád. Vzniká tak stav, kdy rozdíly mezi žáky narůstají u některých až fatálně. Pro mne to znamená rozhodování, zda upřednostnit plnění ŠVP (máme přece prezenční výuku), nebo neustále opakovat a vracet se k již probranému učivu. A umím si představit, že podobné to je ve většině předmětů.

Teď jsou dny, kdy vyhlížíme blížící se vánoční prázdniny, abychom trochu zpomalili. Podzim byl brutální, jednak bylo třeba doučit a zopakovat podstatné oblasti z loňska (matematika), jednak i letos máme nějaký plán. Do toho testování a neustálé změny pandemických pravidel. Únava se projevuje na všech a je úplně jedno, jestli se příběh školy odehrává na východě nebo západě republiky. Vlastně to je jen o pitomých třech dnech.

Ve škole budete!

12-12-2021

Na Timovi
Ve světě