it´s too late to be late again

Články



Konec éry Google


Autor: George Gilder
Vydal: Zoner Press, 2021

Když jsem poprvé otevřel knihu, do očí mne praštil anglický název Life after Google, který je hezčí. Nastala snad doba, kdy začínáme přemýšlet nad takovou lehce apokalyptickou budoucností? Protože jak jinak si lze představit internetový svět bez legendárního vyhledávače, že? S chutí a zvědavostí jsem začal číst. Jenže knížka není o Googlu. Přesněji je o něm, ale v souvislostech, které nás asi běžně nenapadají.

Jedno z témat, která autor řeší, je bezpečnost. Z jeho textů logicky vyplývá, že problém je v centralizaci. A proto všemi kapitolami prochází princip peer-to-peer sítí. Vzpomínáte na první propojení počítačů ve vašem okolí? Já ano, můj stroj byl koaxiálem propojen s několika dalšími ve škole, abychom mohli sdílet některé soubory. V dnešní době nepředstavitelná záležitost a přitom tak zásadní. Samozřejmě s více než dvacetiletým vývojem za námi.

Konec éry Google

Skvělá je kapitola o matematice. Odkazy na Eulera nebo Newtona působí až nostalgicky. Jenže tady to začalo a Eulerovo vyjádření, že "matematika ve všemožných formách je zrádnější, než se mohlo zdát", mne fakt baví. Protože má opět vazbu na bezpečnost. Jak se můžete dočíst, její role není v proceduře nebo mechanismu, ale v architektuře. A co věta, že "stroje založené na matematické logice nemohou vyčerpat lidskou doménu, mohou ji pouze rozšířit"? Síla, co?

Umíte si představit, co bude hrát zásadní technickou a finanční roli v nepříliš daleké budoucnosti? Napadá vás klimatizace? Ano, je to tak a vlastně logicky.

Entropie mne fascinovala vždy. Autor ji dává do souvislosti s informací, díky tomu získává další zajímavý náhled.

Přichází kryptoměny a všechno, co se na ně váže. Možná si nejdříve řeknete stejně jako já, co má případná pogooglovská doba společného s blockchainem? Jak ovlivňuje bitcoin nebo Ethereum budoucnost velkých technologických hráčů? Posazení digitálních měn do vývoje posledních deseti let ale ukazuje neuvěřitelný příběh. Čtete a získáváte pocit, že svět se vám mění před očima. Nejde o vysvětlení, co je vlastně bitcoin. Jde o pochopení doby, ve které je.

V úvodu jsem se zmínil o možném apokalyptickém názvu, na konci je všechno jinak! Já to chápu tak, že pokud se Google a další technologičtí giganti budou novým přístupům bránit, jen je zpomalí, ale nezastaví. Ale když chytnou stejný směr, naopak je urychlí. Vlastně si nepamatuji, kdy jsem četl tak vizionářskou a zároveň uvěřitelnou knihu.
>>>>>

23-01-2022

Na Timovi
Ve světě