it´s too late to be late again

Články



Stereometrie v Geogebře


Interaktivní 3D objekty v matematice.

Webové rozhraní Geogebry pro zobrazování 3D objektů je hodně povedené. Když učím stereometrii, je k nezaplacení. Polohové i metrické situace lze krásně dynamicky prezentovat, zejména otáčení těles hodně pomáhá. Začal jsem vzájemnou polohou tří rovin, pokračoval přímkou procházející krychlí a došlo i na řezy. Snažím se přesvědčovat své studenty, že zvládnou jakýkoli řez, který jim zadám. Já je ostatně vymýšlím před nimi bez přípravy, aby viděli, že to jde opravdu snadno. Víc mne baví, když řešení hledám společně s nimi. Občas zírám, co jsem navrhl.

Řez jehlanu

Pro iPad je k dispozici kromě Geogebry Suite i samostatná aplikace 3D grafy. Tvořit různé situace a úlohy mne opravdu baví a tablet je pro podobnou práci ideální. Hotové produkty lze stahovat a odesílat na notebook. V něm využívám hlavně webovou aplikaci, naštěstí mi zatím všechna řešení otevřela. Asi nemusím vysvětlovat, jakou výhodu mi poskytuje chromebook. Přes webové rozhraní nebo v androidí aplikaci lze vymyslet a připravit leccos.

Videa vkládám do Google učebny, jednak kvůli potenciální distanční výuce, jednak jako zálohu pro sebe. A protože mám velký respekt k tvůrcům Geogebry, dávám je i na YouTube jako poděkování za excelentní platformu.
>>>>>

06-02-2022

Na Timovi
Ve světě