it´s too late to be late again

Články



Úkolovník v Google tabulkách


Využití tabulkového kalkulátoru pro plánování.

Jednoduchý formulář pro seznam úkolů je ideální pro práci v chromebooku. Jednak je vytvořen v Google tabulkách, a dále je v cloudu. Soubor lze označit hvězdičkou a mít neustále k dispozici. Návrh jsem viděl v jednom tweetu a oslovil mne především svou jednoduchostí, jak pro vytvoření, tak pro užitnou hodnotu. I když podobné aplikace nepoužívám, moc se mi líbí hlavně edukativně. Existuje sice několik doplňků v duchu To-Do, které lze do tabulek nainstalovat, ale vlastní formulář je osobitější.

Hlavička je velmi jednoduchá, naformátujeme ji a nastavíme velikosti buněk. Sloupec Číslo můžeme vyplňovat ručně, nebudeme jej dál řešit. Poté se podíváme na Datum. Vybereme první prázdnou buňku a zvolíme postup Formát - Číslo - Datum. Vlastnosti buňky zkopírujeme do sloupce (20). Sloupec Úkol formátovat nebudeme, bude zde jen text.

To-Do - datum

Zajímavější je položka Stav. Z rozbalovacího seznamu budeme vybírat mezi Nezahájen, Běží a Ukončen. Protože jde o nastavení vlastností, vybereme z nabídky Data - Ověřování dat a nastavíme podle obrázku. Uložíme a seznam úkolů funguje.

To-Do - stav

Jenže úkoly přibývají a nechceme nějaký přehlédnout. Využijeme tedy Podmíněné formátování a necháme celý přehled obarvit. Zvolíme rozsah buněk, v Pravidlech vybereme Vlastní vzorec a do něj zapíšeme =$D2="Nezahájen". (Otázka: proč je zde znak dolaru a text v uvozovkách?). Zvolíme barvu buňky nebo textu a stejný postup provedeme pro zbývající dva stavy.

To-Do - formátování stavu

Užitečný je filtr (ikona trychtýře). Označíme první řádek a zvolíme jej. Doporučuji hned vyzkoušet. Kvůli přehlednosti můžeme skrýt všechny sloupce vedle seznamu (E - Z). Zbývá jen ukotvení příčky (prvního řádku), aby záhlaví při více úkolech nerolovalo.

To-Do - konečný výstup

Výhoda podobné miniaplikace je v její univerzálnosti. Prakticky jedinou podmínkou je používání Google Workspace. Skvělé je sdílení a také zobrazení na mobilech, pokud máte nainstalovány Google tabulky. O Androidu asi není třeba mluvit, mám to vyzkoušeno i v iPhonu a iPadu. Jak jsem psal v úvodu, návod jsem našel na webu (makeuseof.com) a je fakt skvělý. Sice mám v úvodu uveden chromebook, ale je asi jasné, že operační systém není důležitý.

21-08-2022

Na Timovi
Ve světě