it´s too late to be late again

Články



Onyx Boox není jen čtečka


Zařízení, které mne opravdu baví.

Mám Onyx Boox Nova 3 rok a už můžu trochu rekapitulovat. Při koupi jsem jej vnímal spíše jako tablet s e-inkem a dlouhou výdrží. Nosím ho každý den do školy a jde mi hlavně o to, abych měl nějaké zařízení k dispozici. Několikrát se mi to vyplatilo, zejména při neplánovaných jednáních, když jsem si potřeboval něco zapsat. Takže jako poznámkový blok je opravdu Onyx skvělý. V poslední době si zvykám psát i delší texty, dokonce bych možná ocenil ještě větší displej, protože si rád kreslím poznámky do bublin.

Na čtení knih jsem si dlouho nemohl zvyknout. Jako letitý uživatel Kindlu Paperwhite mám zažitý displej o úhlopříčce 6". Nova 3 má rozměr 7,8" a pro čtení je to velká změna. Kindle je navíc skladnější. Jenže jsou knihy, které mi na něm nevyhovují. Pokud obsahují grafy, tabulky nebo obrázky, používal jsem raději iPad. A Onyx Boox je někde mezi nimi. A tak jsem na něm začal číst i beletrii a je to vlastně skvělé. Jen se nevejde do kapsy. A taky trochu překáží tužka, jenže bez ní je Onyx poloviční.

Onyx Boox Nova 3

Třetí aplikace, kterou používám častěji, je prohlížeč. Ten nativní mi nevyhovuje, Chrome jsem snesl chvíli a nakonec doinstaloval Firefox. Jsem na něj docela zvyklý a i tady se chová dobře. Internet v e-inkovém prohlížeči je hodně zvláštní. Nevadí mi pomalejší překreslování, ale barevnost chybí. Pro chvíle na nudných jednáních, kde je k dispozici wi-fi, je ale k nezaplacení.

Několik Google aplikací jsem si nainstaloval hlavně proto, abych je měl k dispozici, jinak je tady moc nepoužívám. Dále Kindle, ale jen jako čtečkovou zálohu, protože ta původní je dostačující a lze do textu psát nebo si označovat části textů.

Stále jsem se nezbavil srovnávání s iPadem, který používám pořád, jen jej nenosím u sebe každý den. Onyx Boox je ve většině variant poměrně drahé zařízení, cena je na úrovni lepších tabletů. Jenže zápisník reMarkable je ještě dražší a tady si možná řeknete, že Onyx je vlastně v pohodě. Ale například tablet Samsung Galaxy S6 Lite z roku 2022 je levnější a přitom jde o skvělý produkt. Největší předností Onyxu je výdrž, i při mém zápřahu jde minimálně o tři týdny, většinou ale o delší dobu.

01-01-2023

Na Timovi
Ve světě